22. 06. 2021.
Ruski list: Beograd dobio ultimatum iz Brisela

Ruski list: Beograd dobio ultimatum iz Brisela

Ruski list: Beograd dobio ultimatum iz Brisela

Centralna tema pregovora predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u Briselu biće razmjena teritorija, piše ruski list “Komersant”.

Moskovski dnevnik podsjeća da su protiv te ideje vodeće zemlje Evrope, dok se eksperti boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu.

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mjesecima, ali da realan napredak nije postignut i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima, da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori “Komersanta” u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, ali da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da Priština treba da se saglasi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština.

“Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljenje Kosova”, piše list.

Dnevnik podsjeća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi dio Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

“U ovoj pat situaciji srpski predsjednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica”, piše list, dodajući da je riječ o staroj ideji podjele Kosova i pripajanju sjevernih dijelova koje naseljavaju pretežno Srbi.

“Komersant” navodi da je isto tako neočekivana bila ideja Tačija, koji se “oprezno” založio za “korekciju granica”, čime su Vučić i Tači “faktički označili formulu normalizacije odnosa kroz razmjenu teritorija”.

“Aktivno lobiranje predsjednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške te ideje u ključnim državama ideja je neostvarljiva, a perspektiva umnogome zavisi od pozicije svjetske zajednice”, ocjenjuje list.

“Komersant” dodaje da se Moskva povodom razmjene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno. List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmjena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da riješi jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

“Poslije kosovske razmjene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, poslije čega će raspad BiH postati neizbježan”, citira “Komersant” hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

Prema ocjeni Vurušića, ni Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske dijelove BiH, a lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će vjerovatno obratiti pažnju na Sandžak, te dodaje da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru.

“Domino efekat će postati nepovratan”, zaključuje Vurušić u izjavi “Kosmersantu”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender