12. 05. 2021.
Opozicija prikupila potpise, traže novu raspravu o smrti Davida Dragičevića

Opozicija prikupila potpise, traže novu raspravu o smrti Davida Dragičevića

Opozicija prikupila potpise, traže novu raspravu o smrti Davida Dragičevića

Poslanici SzP prikupili su potpise trećine poslanika koje će predati zajedno sa zahtjevom za sazivanje posebne sjednice NSRS.

Poslanik u Klubu PDP Adam Šukalo izjavio je da bi sjednica trebalo da bude održana u narednih desetak dana na temu “neustavno i nezakonito postupanje pojedinaca u institucijama RS u slučaju Davida Dragičevića”.

Kao primjere tog postupanja Šukalo je naveo postupke predsjednika RS Milorada Dodika i ministra policije Dragana Lukača.

Šukalo tvrdi da su se Dodik i Lukač nezakonito miješali u istragu i uzurpirali nadležnosti institucija RS.

– Danas je 150. dan i pitamo ko je ubio Davida Dragičevića? Prije deset godina je otvorena istraga i za ubistvo Milana Vukelića, pa nemamo ništa. Ne postoje nikakvi rokovi za završetak istrage – rekao je Šukalo.

On je dodao da su ih kontaktirali članovi međunarodnog istražnog tima porodice Dragičević i zatražili sastanak sa članovima Anketnog odbora. Za iduću sedmicu je najavio konferenciju za novinare.

Na pitanje šta će dobiti novom sjednicom NS RS, Šukalo je rekao da poslanici ne žele da zanemare svoju ulogu da budu kontrolori izvršne, ali i rada sudske vlasti.

– Ako traže od nas da ćutimo, onda opozicija ne treba ni da postoji. Ustav se narušava, moramo to reći. Kada je u pitanju nagrada od 500.000 KM za informacije o smrti Davida Dragičevića, očito je da predsjednik RS mnogo gleda američke filmove. To je nemoguće u našem sistemu. Osim toga, plašim se za onoga ko bi njima dostavio takve informacije. Vjerujem da ne bi živ kući stigao – rekao je Šukalo.

Poslanik SDS Nedeljko Glamočak tvrdi da je zbog uzurpacije nadležnosti institucija Srpska sada u pravnom haosu.

– Predsjednik RS je mijenjao istražne timove, to nije njegova nadležnost. Narodna skupština treba dati smjernice kako da se izađe iz ovog problema. Da li će biti usvojen dnevni red zavisi od vlasti – rekao je Glamočak.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić kaže da su institucije RS na ovom slučaju zakazale.

– Svako društvo, pa i naše, jednom dođe do tačke koja je katarza. Oni koji su krivi neka priznaju krivicu, a institucije da rade svoj posao – rekao je Đorđić.

Kolegijum NSRS treba u roku od sedam dana da utvrdi da li su se stekli uslovi za sjednicu koja može da se sazove već sljedeći dan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender