12. 05. 2021.
Ivanić: Silovanje nad srpskim političarima u institucijama BiH

Ivanić: Silovanje nad srpskim političarima u institucijama BiH

Ivanić: Trenutna slika je haos, naša obaveza je da se imidž o ovoj zemlji promijeni

„Naša je obaveza da se imidž o ovoj zemlji promijeni. Trenutna slika je: haos, komplikovanost u odlučivanju, nered, neizvjesnost i to je osnovni uzrok zašto investitori teško odlučuju da ulažu ovdje“, rekao je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a na Privrednom forumu „Privreda kao strateški nacionalni interes – uloga i značaj lokalne zajednice“ koji je organizovan juče u Kotor Varoši.

Ivanić se osvrnuo na države poput Slovačke, koje su bile u istom ili sličnom položaju, ali promjenom političkog ambijenta se promijenio i privredni.
„Slovačka je sada jedna od najpopularnijih država za ulaganje. Možemo i mi, potrebno je samo malo političke volje“, istakao je Ivanić.

„Ono što je neophodno uraditi jeste smanjiti poreze i doprinose na plate. U tom slučaju bi bili atraktivniji investitorima, privrednicima olakšali poslovanje i bili bi stvoreni uslovi za zapošljavanje. Jedna Velika Britanija ima stopu poreza na najviše plate 49%, dok je kod nas porez 66% na neto platu, što je nerealno visoko. Ne možemo očekivati strane investitore dok domaći nisu zadovoljni i sigurni“, dodao je Ivanić.

Skupu se obratio načelnik Opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan koji je govorio o radu ove lokalne zajednice u smislu stvaranja povoljnog privrednog ambijenta:

„U Kotor Varoši trenutno djeluju tri velika i 295 malih i srednjih preduzeća, a zaposleno je oko 5.000 ljudi, kako iz naše, tako iz susjednih opština. Jedna smo od tek šest opština u Republici Srpskoj koja je prošla certifikaciju za povoljno poslovno okruženje i iza nas je mnogo rada da stvorimo ovakav ambijent“, rekao je Sakan.

„Naš cilj je da lokalna zajednica bude istinski servis privrednicima. Opština mora da konsultuje privrednike, moramo blisko da sarađujemo i to je ključ uspjeha“, zaključio je Sakan.

Predsjednica Savjeta za ekonomiju PDP-a Jelena Trivić osvrnula se na činjenicu da su zakonski propisi koji se tiču poreza i doprinosa na plate mijenjani čak 15 puta unazad nekoliko godina:

„Kod nas se privrednici bore sa državom, umjesto da se država bori za privrednike. Vlada Republike Srpske bi morala da smanjuje poreze i doprinose na rad, a do sada ih je samo

povećavala. Zdravi dio privrede je indirektno kolateralna šteta velikih javnih preduzeća – velikih gubitaša, jer se na taj način poreski teret prevaljuje na privatna preduzeća“, istakla je Trivićeva.

Mirjana Stojanović, članica Ekonomskog savjeta PDP-a govorila je o mogućnostima kreditiranja privrednika od strane banaka i mogućnostima za postizanje boljih uslova za privredu:

„Propast tri banke umanjilo je kreditni potencijal u Republici Srpskoj. Bankarski sektor, kao i sve druge oblasti u ekonomiji, zavisi od opštih političkih i društvenih kretanja. Potecijalno smanjanjnje kamatnih stopa može uslijediti tek kada se u potpunosti stabilizuju prilike u zemlji“, rekla je Stojanovićeva. Privrednom forumu prisustvovao je veliki broj privrednika iz Kotor Varoši.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender