25. 06. 2021.
Mektić: BiH nema kapacitete da prisluškuje u Hrvatskoj i Srbiji

Mektić: BiH nema kapacitete da prisluškuje u Hrvatskoj i Srbiji

Mektić nije upoznat o zabrani ulaska Prilepinu

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je Srni da “nije upoznat o informaciji o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu” i, koliko on zna, to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

“Koliko znam to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i tražite od njih izjavu. Ja sa tim nisam upoznat”, naveo je Mektić u SMS poruci Srni.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosne agencija (OBA) 26. marta ove godine.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH “predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

“Večernje novosti” nedavno su objavile da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerovatnije, tražiti dodatna objašnjenja o, za sada, tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema nezvaničnim informacijama, potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Izvori “Večernjih novosti” tvrde da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid, uz navodno objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, sprovela Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. avgusta u Banjaluci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

“Mi imamo osobe, imamo registar određenog broja stranaca koji ima određenu zabranu da uđe u BiH. Stranac koji ilegalno boravi u BiH i mi ga deportujemo uz rješenje depotracije mi mu donosimo zabranu od jedne do pet godina. Određen broj stranaca koji su ostali poslije rata, koji su bili mudžahedini ili koji su radikalizoveni, takve osobe smo proglasili kao prijetnje po nacionalnu bezbjednost BiH i donijeli im zabranu. Crne lise mi ne pravimo, a nismo ni u stanju da napravimo listu, ali nećemo mi ni morati da polažemo račune. Ja bar neću nikom polagati račune”, rekao je tada Mektić.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender