02. 03. 2021.
Inicijativa “Kočićev Sabor” predstavljena u Banjaluci

Inicijativa “Kočićev Sabor” predstavljena u Banjaluci

Inicijativa “Kočićev Sabor” predstavljena u Banjaluci

Inicijativa “Kočićev Sabor” predstavljena je na konferenciji za novinare u prostorijama Gradskog odbora Socijalističke partije.

Predsjednik Gradskog odbora banjalučkih Socijalista Goran Selak, koji je pokrenuo ovu inicijativu, rekao je da inicjativa Kočićev Sabor predstavlja prvi korak u namjeri da se Kočićev Zbor unaprijedi, omasovi i predstavi čitavom svijetu, jer je Kočićev zbor događaj kojim Banjaluka i Srpska mogu i trebaju da se ponose.

– Ideja se rodila davno, a ovo je jedan od prvih koraka u realizaciji čitavog projekta. Naš cilj je da sa konkretnim rješenjem tražimo punu podršku i uključenje Vlade Srpske, Grada Banjaluka, organizatora, mještana i svih onih koji vole i koji dolaze na Kočićev zbor, iz inostranstva i iz matice. Kočićev zbor ima veliki potencijal i bilo bi loše da mi, današnje generacije, ne uradimo sve što je u našoj moći da Kočićev zbor razvijemo i omasovimo, da zajedno stvorimo uslove, uspostavimo standarde i promovišemo ga kao Kočićev Sabor, budući najveći tradicionalni skup u regionu – istakao je Selak.

Selak je naglasio da postoji mnogo prepreka za razvoj, kako samog Kočićevog zbora, tako i čitave Manjače. Ali i da zajedničkim trudom, nema tog problema ili prepreke koja se ne može savladati.

– Jedan od problema Manjače i Banjaluke su vojne vježbe na Manjači. Tu ćemo pokrenuti razgovore na svim nivoima, a postavićemo i pitanje neophodnosti održavanja bojevog vježbanja na potezu koji je u svkom pogledu vrijedan resurs grada i Republike. Nećemo nikakve granate na Manjači, ni one sa osiromašenim uranijumom, ni one „obične“. Hoćemo da Manjača živi i radi, da unaprijedimo turizam, obezbijedimo opstanak u ruralnim sredinama i da promovišemo našu tradiciju u čitavom svijetu – kaže Selak.

On je naglasio da je prvi konkretan korak za unaprijeđenje Kočićevog zbora proširenje lokacije, parkinzi, gradnja koncertnih bina kao i jasni standardi u ugostiteljstvu i sadržajima. Akcenat Kočevog Sabora bio bi na njegovanju tradicije i sjećanju na narodnog tribuna i pisca Petra Kočića.

– Prvi korak bilo bi stvaranje uslova kako bi Kočićev Sabor mogao da prihvati mnogo veći broj posjetilaca. Tu se podrazumijeva infrastruktura, od parkinga, kamp mjesta, mokrih čvorova i smještaja, do proširenja ponude po pitanju sadržaja. Tu mislim na koncerte, sajmove domaćih proizvoda, sportska takmičenja i sve ono što imaju festivali koji su uspjeli da od lokalnog prerastu u svjetske događaje.

Kada to postignemo, neće više Republika i Grad ulagati u Kočićev Sabor, nego će Kočićev Sabor biti pokretač razvoja i Manjače i Krajine. Ovo je ideja oko koje možemo svi da se okupimo, da vrijedno darimo i da napravimo rezultat koji će biti na ponos svima nama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender