19. 01. 2021.
Đorđević potvrdio: Jokić neće nastupati za državni tim

Đorđević potvrdio: Jokić neće nastupati za državni tim

Đorđević potvrdio: Jokić neće nastupati za državni tim

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je izvjesno da Nikola Jokić ni ovoga puta neće nastupati za državni tim.

– Odlučio je da ne igra – bilo je sve što je rekao Đorđević.

Selektor Orlova je izrazio nadu da će najveći dio igrača koji nastupaju u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju ipak imati na raspolaganju.

– Više ne vidim razlog da neko kaže – ne. Ugovori su potpisani, ljetovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, povrede su sanirane… I više volim da ih vidim na terenu ispred mene, nego iza u gledalištu. Nije obaveza, ali mnogi od njih sigurno imaju želju da daju više za nacionalni dres – rekao je Đorđević.

Ipak, izvjesno je da Srbija i pored svega toga neće biti kompletna.

– Obavljeni su razgovori sa svim igračima sa spiska, njihovim klubovima, generalnim menadžerima, trenerima… U utorak imam završni razgovor sa generalnim menadžerom Los Anđeles Klipersa, poslije kojeg ću imati čistu situaciju sa Milošem Teodosićem i Bobanom Marjanovićem oko njihovog statusa, dolaze li da igraju za nacionalni tim ili ne. U skladu sa tim skratiću spisak kandidata na 16 igrača, najvjerovatnije već u srijedu – poručio je.

Kakav je problem sa njima dvojicom i NBA klubom?

– Teodosić i Marjanović su otputovali u Los Anđeles da bi ih vidjeli doktori i atletski treneri, kako bi se uvjerili u njihovo trenutno zdravstveno stanje. U ponedjeljak i utorak oni će trenirati i poslije toga ćemo donijeti odluku. Teodosić je zbog povrede propustio dobar dio sezone. Marjanović nije imao taj problem i to je ono zbog čega su u Klipersima zabrinuti. Iz tog razloga mi je predočeno iz kluba da je njihova želja da se naši asovi postepeno pune energijom, da ne uđu naglo u pripreme i takmičarski ritam koji iziskuju kvalifikacione utakmice – objašnjava Đorđević.

Kakav je bio vaš odgovor?

– Odgovorio sam da bismo o tome naravno vodili računa i ne bismo ih opterećivali nekim velikim vježbama snage, imamo mini program za njih kao uostalom i za Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića, ali i za ostale igrače. Uvijek smo se i ranije vrlo sistematično odnosili prema zahtjevima NBA klubova u želji da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo. I ja kao selektor i KSS imamo dogovor da se poštuje svaki klupski trener reprezentativca, jer i nacionalnom timu su potrebni samo mentalno spremni igrači, koji nisu povrijeđeni. I da hoće da igraju za državni tim, a da nemaju zabranu svojih klubova – rekao je Đorđević.

On nije želio da komentariše odluku klupskog saigrača Teodosića i Marjanovića, Danila Galinarija, koji je naknadno odbio poziv selektora Saketija obrazloživši to odlukom kluba.

– Koji klub može da zabrani igraču da igra za državni tim ako nije povrijeđen i ako u to vrijeme nema klupskih utakmica – dodao je.

Kada je u pitanju fizičko stanje Miloša Teodosića i tu su vijesti pozitivne.

– Razgovarao sam sa Teodosićem i rekao mi je da je trenirao baš jako, da se osjeća spremnim i da je zdrav. Dogovor sa Klipersima mora da zadovolji i našu stranu. Ako Teodosić i Marjanović dobiju zeleno svjetlo da se priključe tek dva-tri dana pred utakmicu, pitanje je koliko je funkcionalno da se uključuju, a ne bi bilo fer ni prema ostalim reprezentativcima – zaključio je Đorđević.

Okupljanje je zakazano za 2. septembar u Beogradu. Srbija se nalazi u novoformiranoj Grupi L, rivali su joj Grčka, Izrael, Estonija, Njemačka i Gruzija, a u okviru četvrtog FIBA “prozora” rivali su nam Heleni u Iraklionu (13. septembra) i Estonija u Beogradu (16. septembra).

(Žurnal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender