18. 01. 2021.
Izložba “Kočićevo ognjište”: 3D fotografije tradicionalnog načina stanovanja

Izložba “Kočićevo ognjište”: 3D fotografije tradicionalnog načina stanovanja

Izložba “Kočićevo ognjište”: 3D fotografije tradicionalnog načina stanovanja

U okviru 53. Kočićevog zbora, biće otvorena izložba “Kočićevo ognjište”, na Kočićevom ognjištu, Stričići, u nedelju 26. avgusta u 11 časova. Autor izložbe je Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Izložba prikazuje 55 trodimenzionalnih predmeta koji se odnose na tradicionalni način stanovanja, te 11 fotografija iz Zbirke Muzeja RS. Fotografije prikazuju ljude, nošnje, predjele, tradicionalni način stanovanja i porodična zadruga.

Muzej Republike Srpske, Grad Banja Luka i Turistička organizacija Grada Banja Luka, ušli su u ovaj projekat formiranja Zbirke “Kočićevo ognjište”, a Zbirka se odnosi na popunjavanje već postojećih objekata na lokaciji Kočićeve rodne kuće. Objekat koji je opremljen je kuća iz Perioda kraja 19. i početka 20. vijeka.

U sredini kuće nalaze se predmeti tipični za ambijent ognjišta kao što su prijekla, sadžak, verige, mašice, maša, tava i tepsija…pored toga prikazani su predmeti za čuvanje i pripremanje hrane – naćve, kašun, lopar, razne keramičke zdjele i drugi. Izložen je i tradicionalni namještaj, kao što su sofre, tronog ili stolovača, tronošci i klupe.

“Ovi radovi su samo početak u procesu prikupljanja predmeta i formiranju ove Zbirke, a cilj nam je da opremimo sve objekte koji se nalaze pored glavne kuće, kuću Petra Kočića, te zgradicu, ambar i ostale objekte koji se nalaze u blizini.

Na ovaj način realizovaće se plan formiranja Zavičajnog muzeja “Kočićevo ognjište”, koji je od izuzetnog značajan kako za očuvanje i promocuju etnološkog blaga i kulturnog naslijeđa tako i za raznovrsnost turističke ponude. Posebno ističem da je izlaganje Zbirke važno za najmlađu populaciju RS, đake, zbog mogućnosti organizovanja aktivnosti kao što su škole u prirodi, jednodnevni izleti i ekskurzije za srednjoškolce.

Svi predmeti su nabavljeni su od stanovništva Zmijanja, pripadaju lokalitetu Manjače, autohtoni iz toga kraja. Petar Kočić je naš najveći književnik i narodni tribun, te je ovakav Muzej potreban da bi se uspomena na ovog velikana sačuvala i njegovala na dostojanstven način koji omogućava posjetiocima da spoznaju kulturno bogatstvo Republike Srpske. ” – autor izložbe Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Već sedamnaest godina, kao etnologu Muzeja RS, prioritet mi je da radim na prikupljanju etnološke muzejske građe, tragovima osnivača Muzeja Vrbaske Banovine i prvog direktora, Špire Bocarića.

Ove godine, kao muzejskom savjetniku, Grad Banja Luka i TOBL su mi ukazali veliku čast, prepoznajući tu viziju i pružajući podršku u formiranju Zbirke “Kočićevo ognjište”.

Ovaj korak je najznačajniji poduhvat u mojoj karijeri na koji sam izuzetno ponosan, jer sam siguran da je kreiranje prve Zbirke budućeg Muzeja, jednako značajan korak u realizaciji planova da Republika Srpska dobije zavičajni Muzej “Kočićevo ognjište”.” – autor izložbe Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender