15. 05. 2021.
Obilježena 150. godišnjica Srpske čitaonice u Banjaluci

Obilježena 150. godišnjica Srpske čitaonice u Banjaluci

Obilježena 150. godišnjica Srpske čitaonice u Banjaluci

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić, otkrili su u subotu spomen-ploču u centru grada, povodom obilježavanja 150. godišnjice Srpske čitaonice u Banjoj Luci. Spomen-ploča je rad akademskog umjetnika Milivoja Unkovića, a tekst na ploči je ispisan na srpskom i engleskom jeziku.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Radojičić je rekao da Banja Luka obilježava značajne događaje i mjesta iz svoje istorije, a 150. godišnjica Srpske čitaonice je svakako jedan od važnijih datuma za našu istoriju i kulturu.

– Ona je temelj današnje Narodne i univerzitetske biblioteke RS i njeno trajanje kroz istoriju veoma dobro simbolizuje sve periode kroz koje je prolazio čitav narod na ovim prostorima. Srpska čitaonica je počela sa radom u vrijeme turske vladavine, vremenu koje je bilo daleko od prijateljskog, nastavila u doba zabrana u Austro-ugarskoj kada je na sceni bilo gušenje maternjeg srpskog jezika, dočekala Kraljevinu Jugoslaviju, zatim ponovo bila ugašena za vrijeme fašističke okupacije, da bi njen rad ponovo bio obnovljen – podsjetio je na istoriju nekada Srpske čitaonice, a danas Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Ljilja Petrović Zečić je naglasila da je Srpska čitaonica prije vijek i po osnovana sa ciljem širenja čovječnosti, pismenosti u učenosti.

– Ta misija i danas stoji kao osnova našeg rada. Ovo je svojevrstan praznik posvećen knjizi, jeziku i pismu. Zahvaljujem se akademskom umjetniku Milivoju Unkoviću koji je osmislio ovu ploču, jer ona, pored istorijske, ima i umjetničku vrijednost – rekla je Petrović Zečić.

Podsjetimo, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ove godine proslavlja značajan jubilej – 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice u Banjoj Luci. Srpska čitaonica je imala izuzetno važnu nacionalnu, obrazovnu i kulturnu funkciju u vrijeme turske i austro-ugarske okupacije. Bez obzira na teškoće i prekide u radu, ona je neprestano povećavala fond, svoju aktivnost, djelovanje i broj korisnika. Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske nosi ovo ime od 1999. godine i od tada je, pored narodne i univerzitetske, postala i nacionalna biblioteka Republike Srpske.

Danas, na temeljima Srpske čitaonice, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavlja instituciju koja prati savremene trendove u bibliotekarstvu i informatičkoj djelatnosti. Automatizacijom cjelokupnog sistema, uz fond od 800.000 knjiga, modernizaciju u načinu rada, čitaonice, kapacitete za digitalizaciju, multifunkcionalan izložbeni i prostor za promocije, te specijalizovane centre, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske dostojan je nastavljač tradicije započete prije jednog i po vijeka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender