23. 01. 2021.
Obilježena godišnjica 65. Zaštitnog motorizovanog puka VRS

Obilježena godišnjica 65. Zaštitnog motorizovanog puka VRS

Obilježena godišnjica 65. Zaštitnog motorizovanog puka VRS

U Bijeljini je obilježena godišnjica formiranja 65. Zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske. Riječ je o elitnoj jedinici koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama Vojske Republike Srpske, čiji je zadatak bio zaštita komandnog mjesta vojske u Crnoj rijeci.

65. zaštitni motorizovani puk je jedinica koja je učestvovala u svim bitkama za slobodu srpskog naroda od samog početka sukoba na prostoru bivše Јugoslavije. U toku rata na svim frontovima izvojevao je pobjede nad najelitnijim jedinicama takozvane Armije BiH, istakao je ratni komandant general Milomir Savčić.

“Kao što su laste muslimanske armije, tzv. Armije BiH tadašnje, kao što je sedma muslimanska brigada na Treskavici najelitinija jedinica, tako bar kažu u tzv Armiji BiH čiji je počasni komandant Alija Izetbegović. Kao što je Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske iz Splita, domorodska pukovnija iz Sinja, a pogotovo su poslastica bile jedinice Petog korpusa tzv. Armije bih”, rekao je ratni komandant 65. Zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske Milomir Savčić.

Zadaci jedinice izvršavani su nekada mjesecima, a od avgusta 1994. do oktobra 1995. godine u kontinuitetu i bez prekida. U toku rata poginuo je 61 pripadnik jedinice.

“Ovo je jedinica koja je na kraju rata i poslednju borbu izvojevala i odbranila grad Prijedor, i ubijeđen sam da smo mogli odbraniti i dalje i teritoriju i narod Republike Srpske”, istakao je Savčić.

“Želim da izjavim danas dužnu zahvalnost svim pripadnicima Zaštitnog puka koje su u temelje naše otadžbine, u temelje Republike Srpske, utkali svoju krv, svoje dijelove tijela i na kreju svoje živote”, naglasio je šef Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić.

65. Zaštitni motorizovani puk je zbog svojih ratnih zasluga proglašen za najelitniju i najtrofejniju jedinicu Vojske Republike Srpske.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender