15. 05. 2021.
Vremenske prilike zbunile voćke: U Debeljacima procvjetala višnja

Vremenske prilike zbunile voćke: U Debeljacima procvjetala višnja

Vremenske prilike zbunile voćke: U Debeljacima procvjetala višnja

Očigledno je da je priroda zbunjena vremenskim prilikama i da se godišnja doba pomjeraju, pa tako ne treba da iznenadi što je u banjalučkom naselju Debeljaci procvjetala višnja.

Ljubomir Radoš, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, ističe da kada stablo procvjeta u periodu kada mu nije vrijeme, ono je doživjelo stres.

“U prvom dijelu vegetacije bile su velike količine padavina, što je prouzrokovalo određene bolesti. Višnja je ostala bez lista, što znači da je bila u nekoj fazi prirodnog mirovanja, da nema fotosinteze, te nema zelene mase, a sada kada su došle visoke temperature, ona se probudila i procvjetala”, kazao je Radoš.

Prema njegovim riječima, ukoliko se desi da bude teška zima sa minusima, može doći do smrzavanja stabla.

“Odnosno, u nekoj blažoj varijanti može doći do propadanja rodnih grančica, što će u sljedećoj godini za posljedicu imati smanjen rod ili potpun izostanak roda”, kazao je Radoš i dodao da, kako bi to bilo spriječeno, voće treba redovno štititi.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da cvjetanje prouzrokuje određen poremećaj na biljci jer dolazi do fizioloških promjena, te da što je češća pojava, može se očekivati veća šteta na voću.

“I svakako da je to nešto što nije normalno. To su prouzrokovale ove nekontrolisane vremenske prilike”, ističe Marinković.

Prema njegovim riječima, ta voćka će znatno manje procvjetati narednog proljeća, odnosno krajem marta i početkom aprila.

“Samim tim će dati i manji prinos”, ističe Marinković. Dodao je da čovjek ne može nikako da spriječi da dođe do cvjetanja voća u onom periodu kada mu vrijeme nije.

“To je uzrokovano isključivo vremenskim prilikama na koje ne možemo uticati”, pojasnio je Marinković i dodao da je sreća što procvjeta sporadičan broj stabla, a ne cijeli voćnjak.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da ne treba da iznenađuje to što su pojedine voćke procvjetale jer je bilo puno vlage i odjednom su došle visoke temperature, što je probudilo vegataciju.

“Ovakve pojave dešavale su se prije 40 godina. Po nekom starom vjerovanju, predviđa se teška zima”, zaključio je Dojčinović.

(nezavisne.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender