18. 01. 2021.
Čavić kandidat za gradonačelnika Banjaluke

Čavić kandidat za gradonačelnika Banjaluke

Čavić: Utvrditi ko je Prilepinu zabranio ulazak u BiH

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da onaj ko je ruskom književniku Zaharu Prilepinu zabranio ulazak u BiH mora da snosi odgovornost, jer na to nije imao pravo.

“Uopšte me ne interesuje ko je to uradio. Mislim da do kraja treba utvrditi ko je uradio takvu glupost i mora da snosi odgovornost za to”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je napomenuo da je saglasan sa tim da se treba zaštiti od onih koji su potencijalno opasni po unutrašnji red, poredak i mir, te da sve to treba imati u vidu kad se donose ovakve odluke, ali da one ne mogu biti ovakve.

Čavić je istakao da je besmisleno zabraniti ulazaka u Bih jednom književniku bez obzira da li je arapskog ili ruskog porijekla, šta piše, o čemu i kako razmišlja, jer je to njegovo pravo.

“Apsolutno smo protiv toga i dižemo glas protiv svih koji su u tome učestvovali… Takva vrsta liste mora biti suspendovana i svi koji su učesnici u takvim stvarima, koje nemaju veze sa razumom, treba da budu sankcionisani”, poručio je Čavić.

Kada je riječ o predstojećoj izbornoj kampanji i izborima, Čavić je rekao da će izborni proces ove godine biti “najnakardaniji” od kako postoje izbori u Republici Srpskoj.

On je ocijenio da su sve političke stranke, posebno parlamentarne i u Republici Srpskoj i na niovu BiH, krive što nisu dozvolile izmjene uočenih deformiteta u Izbornom zakonu BiH.

“Izborni zakon je morao biti mijenjan, barem u tehničkim aspektima o kome svi dobro znaju da omogućavaju krađu glasova”, rekao je Čavić i ocijenio da u pripremi izbornog procesa ima devijacija i da se za “dobijanje biračkog tijela koriste javni resursi”.

Prema njegovim riječima, u izvještajima nezavisnih revizorskih kuća može se vidjeti koliko ima “devijacija u cijelom sistemu žElektroprivrede Republike Srpskež kada je u pitanju upravljanje javnim resursima”.

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da izbori moraju biti fer, demokratski, slobodni, tajni, da građani sami, bez pritisaka, odlučuju koga će da biraju kao svoje predstavnike.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender