12. 05. 2021.
Stričići: Gradonačelnik položio vijence na obnovljeni spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata

Stričići: Gradonačelnik položio vijence na obnovljeni spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata

Otvorena muzejska postavka “Kočićevo ognjište”

Muzejska postavka “Kočićevo ognjište”, koja bi trebalo da postane stalna, danas je u okviru 53. “Kočićevog zbora” otvorena u Stričićima.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje” Vladimir Đukanović rekao je da je na prostoru “Kočićevog ognjišta” danas otvorena planinska kuća-brvnara, a da je cilj opremanje svih kuća i formiranje zavičajnog muzeja.

– U kući koja je danas otvorena prikazane su dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja krajem 19. i početkom 20. vijeka, dok je u drugoj predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja Republike Srpske o ljudima, običajima, narodnima nošnjama i tradicionalnoj arhitekturu Zmijanja – naveo je Đukanović.

Direktor “Zmijanja” je dodao da će otvaranje planinske kuće omogućiti da se “Kočićevo ognjište” koristi za turizam u smislu organizovanja škola u prirodi, đačkih ekskurzija i jednodnevnih izleta kako bi djeca imala mogućnost da uče o srpskoj tradiciji i kulturi.

Pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Banjaluka Minja Šurlan istakla je da je ova organizacija, osim Kočićeve kuće, dobila na upravljanje kompletan prostor “Kočićevog ognjišta”.

– U planu je da se osim Kočićeve kuće opreme i ostale kuće za posjetioce, čime će se dobiti još jedna turistička lokacija na ovom području. Zahvaljujemo se gradu Banjaluka na sanaciji krovne konstrukcije ovih objekata i Muzeju Republike Srpske koji je omogućio postavku eksponata iz perioda Petra Kočića – navela je Šurlanova, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender