25. 01. 2021.
Svaki peti telefon je lažnjak

Svaki peti telefon je lažnjak

Svaki peti telefon je lažnjak

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo objavila je najnovije istraživanje prema kome je broj lažnih uređaja u značajnom porastu.

Naime, utvrđeno je da lažiranje tehničkih uređaja unutar EU budžet godišnje ostane uskraćen za oko 60 milijardi evra.

Prema zvaničnom izvještaju 2016. godine, kroz države članice Evropske unije prošlo je ukupno 41,3 miliona kopija uređaja u vrijednosti 670 miliona evra, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove dijelove.

Ovaj trend nije zahvatio samo Evropsku uniju, već i cijeli svijet što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj prema kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu – lažnjak.

Da biste znali razliku da li kupujete original ili lažnjak morate da imate vješto oko – na prvi pogled, oba modela izgledaju isto. Detaljniji pregled uređaja, kao i provjera njegova IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Možete da pogledate i stranicu “Spot a Fake phone”, a najjednostavniji način da budete sigurni da ste kupili original je da to radite kod ovlašćenih prodavaca i da insistirate da dobijete i garantni list. (dnevnik.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender