13. 06. 2021.
Traže bolje ugovore: Građani nezadovoljni uslugom i ophođenjem nove Toplane

Traže bolje ugovore: Građani nezadovoljni uslugom i ophođenjem nove Toplane

Eko toplane Banjaluka: Tendenciozne tvrdnje o nuklearnom otpadu

Preduzeće “Eko-toplane” Banjaluka demantovalo je juče pojedine navode i sumnje kada je u pitanju nabavka energenta, ocijenivši ih neistinitim i neutemeljenim.

Kako su poručili, drvni sortiment za predstojeću grijnu sezonu nabavljaju se u skladu s planiranom dinamikom i do sada je obezbijeđeno više od 60 odsto potrebnog energenta, te da je sva količina obezbijeđena na domaćem tržištu u čiju svrhu je uspostavljen logistički centar na kojem se lageruju potrebne količine.

Podsjećaju kako je, suprotno nekim medijskim navodima, preduzeće osnovano 2017. godine te da im je komunalna usluga daljinskog grijanja povjerena od 1. februara 2018. godine, tako da u periodu od 2015. do 2017. godine kao preduzeće nije ni postojala niti bila u prilici da nabavlja energent.

“S obzirom na to da smo u protekloj grijnoj sezoni bili u fazi izgradnje toplane i formiranja logističkog centra, dijelom je izvršena nabavka drvnog sortimenta (ne otpada) od eksternih dobavljača, jer je u tom periodu bilo nemoguće izvoženje dovoljne količine drveta iz gazdinstava u Republici Srpskoj zbog vremenskih uslova. Cijena koja se odnosi na nabavljeni drvni sortiment, a koja je navedena u pojedinim medijima, nije tačna, odnosno to je cijena na paritetu FCA Hrvatska, što znači da se na tu cijenu dodaju troškovi prevoza i uvozne dažbine u Bosnu i Hercegovnu,” saopštili su iz “Eko-toplana”.

Poručuju kako je na dokumentaciji koju posjeduju jasno navedena zemlja porijekla, u ovom slučaju Republika Hrvatska, s označenim katastarskim česticama, te nije postojao nikakav uvoz iz Njemačke.

“Posebno moramo da naglasimo našim korisnicima i građanima da naša postrojenja tehnički nikakav nuklearni otpad ne mogu da sagorijevaju i isto je proizvodno nemoguće.

Smatramo krajnje tendencioznim tvrdnje prema kojima bilo kakav kontaminirani nuklearni otpad bilo koje vrste može nesmetano da se transportuje kroz zemlje EU i nesmetano uvozi u našu zemlju”, zaključuju oni.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender