16. 05. 2021.
Matematički genije: Izigrao sistem i lutriju osvojio 14 puta, evo i kako

Matematički genije: Izigrao sistem i lutriju osvojio 14 puta, evo i kako

Matematički genije: Izigrao sistem i lutriju osvojio 14 puta, evo i kako

Rumunski ekonomista Stefan Mandel šezdesetih godina prošlog vijeka živio je na ivici provalije, da bi onda odlučio da svoje probleme riješi tako što će osvojiti lutriju.

Za ono što je za većinu ljudi bio san koji se bazira na sreći, Mandel je imao druge ideje. Matematički genije u slobodno vrijeme proučavao je Fibonačijeve teorije vjerovatnoće, a nakon godina mukotrpnog istraživanja osmislio je “algoritam za biranje brojeva”, koji je počivao na metodi nazvanoj kombinatorna kondenzacija.

Mandel se hvalio kako tom metodom može predvidjeti pet od šest brojeva koji će pobijediti – što je broj mogućih kombinacija svelo na hiljade umjesto milione. S grupom prijatelja kupio je golem broj listića, koristeći sve moguće kombinacije. Osvojio je najveću nagradu, vrijednu više od 30 hiljada maraka.

Nakon što je pokrio troškove, ostalo mu je dovoljno da podmiti koga je trebalo te pobjegne iz rumunskog komunističkog sistema i preseli se u Australiju gdje je sa suprugom i dvoje djece započeo novi život.

Njegovi dobici tek su započinjali – lutriju je osvojio 14 puta, a da nije prekršio ni jedan zakon.

Nakon što se prilagodio životu u Australiji, Mandel je shvatio da je u nekim izvlačenjima cijena kupovanja listića svih mogućih kombinacija puno manja od džekpota. Primjer, ako je izvlačenje brojeva bilo od 1 do 40, postojalo bi 3 838 380 mogućih kombinacija brojeva. Ako je džekpot bio 10 miliona dolara, a listići svaki po 1 dolar, Mandel bi još uvijek mnogo zaradio.

Naravno, još uvijek je imao nekoliko prepreka – prikupiti kapital za listiće, a zatim kako ih fizički sve ispuniti. U to vrijeme radio je kao agent za prodaju osiguranja, a slobodno vrijeme koristio je kako bi uvjerio investitore da ulože zajedno i izgrade tzv. loto sindikat.

Takođe, osmislio je sistem automatizacije sa računarima i štampačima koristeći algoritam za ispunjavanje listića automatski, koristeći sve kombinacije brojeva, piše News.com.au.

Tokom 1980-ih, sindikat je čekao da džekpot naraste, prije nego što su kupili hiljade listića.

Grupa je osvojila 12 lutrija i stotine hiljada manjih nagrada širom Australije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, nije sve bilo toliko blistavo. Profiti nisu bili dovoljno visoki, a Australijanci su nakraju i shvatili njihov plan pa su promijenili pravila – zabranili su štampane listiće te kupovinu velikog broja.

Mandel je u rukavu imao plan B. Sa profitima koje je već imao odlučio je pronaći lutrije u Americi koje su imale džekpot najmanje tri puta veći od broja svih mogućih kombinacija.

“Virginia Lottery” bila je idealna. Brojevi su bili samo od 1 do 44, što je značilo da je broj mogućih kombinacija bio milionima manji nego u drugim igrama. Tad je otvorio službenu kompaniju, “Pacific Financial Resources”, a pod njom razvio Loto fond. Hiljade investitora uvjerio je da ulože te prikupio milione dolara u procesu.

U februaru 1992. godine “Virginia Lottery” imala je džekpot 27 miliona dolara. Mandel je u to vrijeme već imao 16 radnika u skladištu u Melburnu koji su tokom tri mjeseca ištampali sedam miliona listića te ih poštom poslali u SAD.

Sindikat je osvojio džekpot, uz još gotovo milion dolara sekundarnih nagrada.

I dok Mandelova metoda nije bila ilegalna, podignula je sumnju te se našao u četverogodišnjoj legalnoj bici. Tokom tog doba istraživale su ga brojne međunarodne agencije, među njima i CIA i FBI.

Nakraju, oslobođen je bilo kakvih optužbi, no dok je on osvojio milione, njegovi investitori dobili su tek 1 400 dolara od 4 000 dolara uloga – daleko od bogatstva koje im je obećano.

Mandel je 1995. godine otišao u bankrot, a u jednom trenu proveo je 20 mjeseci iza rešetaka u Izraelu zahvaljujući muljanju investitora.

Ovih dana živi u Vanuatuu, daleko od svjetla reflektora.

U međuvremenu su sve američke države zabranile korištenje njegove strategije, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender