22. 06. 2021.
Linta: Zagreb nastavlja da zastrašuje protjerane Srbe

Linta: Zagreb nastavlja da zastrašuje protjerane Srbe

Linta: Neshvatljivo da srpski sudovi priznaju hrvatske presude

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje duboko nepravednom i neshvatljivom odluke srpskih sudova da priznaju presude sudova iz Hrvatske, kojima se nalaže prinudna naplata protjeranim Srbima i srpskim preduzećima, koji su potraživali svoju imovinu u Hrvatskoj.

Linta ističe da prijeti velika opasnost da će protjerani Srbi i druga srpska preduzeća koja su imala imovinu u Hrvatskoj, a vode postupke pred hrvatskim pravosuđem, morati da isto plate velike iznose za sudske troškove, ako srpski sudovi budu nastavili da donose ovako nepravedne i neshvatljive presude.

“Jasno je kao dan da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji cementiranja etničkog čišćenja Srba i legalizacije otimačinje imovine protjeranih Srba, drugih oštećenih građana iz Srbije i srpskih preduzeća”, istakao je Linta.

Linta smatra duboko nepravednom rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim se priznaje hrvatska presuda i nalaže izbjeglici Mariji K. iz Zadra da plati troškove sudskog postupka od 2.500 evra koji je izgubila u Hrvatskoj.

Osim toga, Marija K. mora da plati angažovanje advokata i izvršitelja, napominje Linta u saopštenju.

Podsjeća da je Marija K. izgubila dva sudska postupka u Zadru, odnosno prvi, kada je nelegalnom stanaru hrvatske nacionalnosti morala da isplati više od 10 hiljada evra, koliko je on tobože uložio u njenu kuću za vrijeme dok je u njoj živio više od 10 godina na nezakonit način.

Drugi, kada je tužila nelegalnog stanara koji je sistematski opljačkao njenu kuću prije iseljenja.

Osim toga, Linta ocjenjuje duboko nepravednom i neshvatljivom odluku Privrednog suda u Beogradu da prizna hrvatsku presudu i naloži prinudnu naplatu sudskih troškova od 150 hiljada evra srpskom preduzeću “Mladost turist”.

Ovo preduzeće mora da plati navedeni iznos za postupak koji je izgubio u Hrvatskoj, tražeći natrag svoj hotel u Baškoj vodi, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender