25. 06. 2021.
Tragedija u Gradišci: Četrdesetogodišnjak zadavio ženu

Tragedija u Gradišci: Četrdesetogodišnjak zadavio ženu

Posao za 28 pripravnika u Gradišci

GRADIŠKA – Ugovore o obavljanju pripravničkog staža danas su u Gradišci potpisali 28 izabranih visokoobrazovanih lica i predstavnici 14 javnih i privatnih preduzeća i ustanova sa područja ove opštine, kojima su putem Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske dodijeljena sredstva za podsticaj zapošljavanju.

Šef gradiškog Biroa za zapošljavanje Obrenka Balta podsjetila je da Zavod uz podršku Vlade Republike Srpske u ovoj godini dodjeljuje oko 17 miliona KM podsticaja za zapošljavanje u Srpskoj, od čega je po raznim programima podrške dodijeljeno oko 500.000 KM za zapošljavanje ukupno 55 lica na području ove opštine.

Balta je navela da Zavod za troškove pripravničke neto plate izdvaja 500 KM, a da poslodavci pripravnicima mogu da daju i veću platu i imaju obavezu plaćanja doprinosa.

Ona je istakla da je, prema podacima Zavoda, na evidenciji u Gradišci 400 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom i da je kontinuirana podrška zapošljavanju pripravnika uticala na smanjenje procenta onih koji nemaju radno iskustvo.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić zahvalio je poslodavcima, Vladi Republike Srpske i Zavodu za zapošljavanje, koji su pružili priliku mladim visokoobrazovanim ljudima da odrade pripravnički staž i steknu praktična iskustva.

“Na ovaj način borimo se da mladi ostanu na području Gradiške i Republike Srpske. Opredjeljenje lokalne uprave je da angažujemo što više mladih i da im damo šansu da sa nama kreiraju ambijent življenja na području opštine Gradiška. Obaveza lokalne uprave i Vlade Republike Srpske je da pronađu način i da se uvećaju plate kako bi ljudi bili zainteresovani da ostanu na ovim prostorima”, naveo je Adžić.

On je izrazio uvjerenje da će većina pripravnika pokazati sposobnosti na prvom radnom mjestu i ostati da radi u preduzećima i ustanovama u kojima će stažirati.

Pripravnički staž u komunalnom preduzeću “Vodovod” iz Gradiške odradiće diplomirani ekonomista Danijela Ivanović, koja kaže da devet godina čeka na ovu priliku, a da je u međuvremenu radila kao volonter u jednom udruženju osoba sa invaliditetom.

Ona je istakla da joj mnogo znači što će steći novo radno iskustvo i izrazila nadu da će i nakon stažiranja ostati da radi u Gradišci.

Predstavnik firme “Boteks” Olivera Barać rekla je da su zaposlili jednog pripravnika, te da preduzećima mnogo znače odobrena sredstva podsticaja zapošljavanju.

“Privrednicima je lakše kada se donira više sredstava podrške za zapošljavanje, a značajno je i za radnike”, naglasila je Baraćeva.

Ona je navela da se firma “Boteks” bavi proizvodnjom tekstila za inostrano tržište i da će pripravnik kojeg su izabrali imati priliku da praktično učestvuje u svim fazama proizvodnje.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender