24. 07. 2021.
Mrkonjić Grad i Prnjavor – Zbog navodnog ratnog zločina SIPA uhapsila četiri lica

Mrkonjić Grad i Prnjavor – Zbog navodnog ratnog zločina SIPA uhapsila četiri lica

Velika akcija SIPA: Pretresi i hapšenja zbog heroina

MOSTAR – Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA, su na području Mostara i Gruda uhapsili su osumnjičene i izvršili pretrese objekata i vozila, koja koriste osumnjičeni.

U okviru akcije kodnog naziva “Solinjanka” izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizovano krijumčarenje opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine.

Na mjestu događaja su tužilac i istražilac iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji koordinišu aktivnosti na terenu.

U zajedničkoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nosilac aktivnosti, a podršku pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.

Akcija je realizovana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.

Takođe, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom heroin, ilegalnog narko- tržišta na području Mostara.

U okviru istrage, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim agencijama na području Republike Hrvatske, s obzirom da je opojna droga herion krijumčarena i na području Hrvatske.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. Krivičnog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode i izvršenih pretresa sa ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim krivičnim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender