30. 07. 2021.
Damask: Bijeli šljemovi oteli 44 djece da bi inscenirali hemijski napad

Damask: Bijeli šljemovi oteli 44 djece da bi inscenirali hemijski napad

Damask: Bijeli šljemovi oteli 44 djece da bi inscenirali hemijski napad

Tzv. Bijeli šljemovi su oteli 44 djece kako bi ih iskoristili za insceniranje hemijskog napada u Idlibu, izjavio je ministar inostranih poslova Sirije Valid Mualem na pres-konferenciji s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

– Iza formiranja pseudo-organizacije “Bijeli šljemovi” stoje britanske specijalne službe; one ih sponzorišu, oni njima upravljaju. Te službe stoje iza organizacije ovih falsifikovanih scenarija korišćenja hemijskog oružja i sada pripremaju situaciju sa korišćenjem hemijskog oružja u Idlibu – rekao je Mualem.

– Prema našim podacima, oni su odavno oteli 44 djece u zoni Idliba za insceniranje događaja sa hemijskim oružjem – naglasio je ministar.

On je dodao da SAD i zapadne zemlje pokušavaju da izazovu agresiju protiv Sirije kako bi spasile militante Nusra fronta i da njihove akcije prema Siriji nisu u skladu sa odlukama SB UN.

Mualem je saopštio da će Damask ići do kraja u oslobađanju Idliba.

Lavrov je upozorio Zapad da se ne igra vatrom, pokušavajući da izazove provokaciju u području sirijskog Idliba.

– Mi smo argumentovano, preko naših ministarstava odbrane i inostranih poslova, jasno i oštro upozorili naše zapadne partnere da se ne igraju vatrom – naglasio je ruski diplomata.

Posljednjih dana situacija oko Sirije postala je napetija. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je da teroristi grupe Hajat Tahrir el Šam pripremaju provokaciju, kako bi optužili Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv civila u Idlibu, javlja Spuntik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender