08. 05. 2021.
Hrvatska Wikipedija dotakla dno novim člankom o Jasenovcu

Hrvatska Wikipedija dotakla dno novim člankom o Jasenovcu

Hrvatska Wikipedija dotakla dno novim člankom o Jasenovcu

Hrvatska Wikipedija dotakla je novo dno s najnovijim izmjenama članka o Jasenovcu i stala u odbranu ustašstva u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u kojemu se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražao čak i naciste, predstavlja skoro kao banja.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prvi podaci u članku su iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naime, većina podataka na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Wikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal.

Na svim mjestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića – inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor – poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Wikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu odbranu ustaša i NDH.

Za poređene s hrvatskom Wikipedijom, na engleskoj i njemačkoj Wikipediji Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrebljenje ljudi.

(index.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender