23. 06. 2021.
Srpska još traži 1.662 nestalih

Srpska još traži 1.662 nestalih

Srpska još traži 1.662 nestalih

Međunarodni dan nestalih obilježen je širom Srpske. Sa centralnog skupa kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu kod Petrova, još jednom je izraženo nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH. Sa Ozrena je poručeno da su Srbi potpuno zanemareni u procesu traženja nestalih i da će tražiti ukidanje Instituta za nestala lica BiH. Republika Srpska još traži 1.662 lica, od kojih je 644 neidentifikovano u tri spomen-kosturnice.

Raduška Pavlović u ratu je ostala bez sina, supruga i ognjišta u Vozućoj. 21-godišnji sin Slađan zarobljen je i od tada se za njegovim posmrtnim ostacima traga. Pavlovićeva je rekla da ju je kontaktiralo nepoznato lice i reklo da je iz Tuzle i da zna za lokaciju gdje je zakopano tijelo njenog sina, do koje će je odvesti za 1.000 evra.

– Zove već sedam dana i kaže da ponesem 500 evra u Tuzlu sada, a kada bude ekshumacija onda 500 evra – rekla je Petrušićeva.

Na Ozrenu je izvršen lokalni genocid, etničko čišćenje i izmještanje grobnica. 200 vojnika i civila sa ovog područja još su na evidenciji nestalih, ističe načelnik opštine Petrovo, Ozren Petković.

Petković je izrazio nezadovoljstvo radom svih institucija koja traže nestala lica, istakavši da je zbog opstrukcija njihova sudbina i dalje nepoznata.

Iz Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih poručili su da je od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, proces traženja nestalih Srba potpuno zanemaren. Zbog toga će tražiti ukidanje Instituta.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac naglasio je da ovakav Institut ne treba nikome, jer je u potpunosti zanemareno traženje lica srpske nacionalnosti, te da procesom traženja nestalih treba da se bave entiteti, kako je ranije i bilo, kada je učinak bio nemjerljivo veći.

Zvaničnici Srpske poručili su da je od početka rada Instituta identifikovano samo 370 Srba, što je poražavajući podatak. Smatraju neprihvatljivim da 23 godine od završetka rata, Srpska još traži 1662 lica.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da saosjeća sa bolom porodica koji još tragaju za svojim najbližima i, s obzirom da ratni zločin ne može da zastari, poručio da će se raditi na njihovom procesuiranju.

– Živim u uvjerenju i nadi da će doći dan kada će i oni biti pronađeni i biti kažnjeni, a Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo učiniće sve u smislu logistike i svega drugog da se pomogne tim porodicama koje nisu našle svoje najmilije – poručio je Savanović.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je Republika Srpska još diskriminisana i da se njene institucije bore za ravnopravnost u pronalaženju poginulih i nestalih Srba.

– Činjenica je da su pripadnici našeg naroda uvijek bili blagonakloni i uvijek pružali podršku u traženju drugih nestalih, a da u traženju nestalih iz Republike Srpske, naših civila i boraca, još vlada velika zavjera ćutanja – rekao je Stevandić.

Inicijativu za pokretanje procesa ukidanja Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja u nadležnost Srpske, podržao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

– Sama činjenica da je u prošloj godini identifikovano samo 13 nestalih Srba, a u ovoj tek šest, dovoljan je pokazatelj da je potrebno preispitati potrebu postojanja Instituta za nestala lica BiH, čijim radom ni porodice nestalih, ni institucije Republike Srpske, ni nevladine organizacije nisu zadovoljne – naveo je Čubrilović.

Iste poruke poslate su i sa obilježavanja u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, gdje su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-kosturnici u Miljevićima i na Novom groblju.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Vidić rekao je da ova organizacija ima obavezu da, u saradnji sa svim nevladinim organizacijama i Institutom za nestala lica BiH, radi na ubrzanju procesa traženja nestalih Srba kako bi on bio okončan. Vidić je podsjetio da Republika Srpska još uvijek traga za 1.660 nestalih lica, od čega 814 boraca i 846 civila.

– U tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi se 650 neidentifikovanih tijela, od čega 311 u Banjaluci, 274 u Istočnom Sarajevu i 65 u Nevesinju – istakao je Vidić.

Član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman istakao je da je Institut uspostavio dobru saradnju sa Tužilaštvom BiH, zbog čega se u narednom periodu može očekivati veći broj ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata.

Međunarodni dan nestali obilježen je u u Modriči. Prislužene su svijeće i položeni vijenci u Spomen-sobi boračke organizacije. U posljednje dvije godine pronađeni su posmrtni ostaci samo tri borca sa područja Modriče. Porodice još traže tijela 23 svoja srodnika koji su kao vojnici ili civili stradali na prostoru BiH.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender