05. 03. 2021.
Nakon tragedije u biblioteci u kojoj je poginuo Banjalučanin svi peru ruke od odgovornosti

Nakon tragedije u biblioteci u kojoj je poginuo Banjalučanin svi peru ruke od odgovornosti

Nakon tragedije u biblioteci u kojoj je poginuo Banjalučanin svi peru ruke od odgovornosti

Na tendenciozna pitanja ću odgovoriti kada dođe vrijeme, odnosno kada se istraga završi. Tada ćemo da pričamo i gdje sam bio i šta sam radio. To trenutno vas ne treba da interesuje, već druge organe ove države, poručio je novinarima Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije na konferenciji za medije.

Konferencija je održana u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja povodom aktuelnog stanja u Narodnoj biblioteci Srbije nastalog poslije nesreće od 24. avgusta u kojoj su stradala dva radnika firme “Empeks” – Darko Šukalo (50), rodnom iz Banjaluke i Lazar Blagojević (25), prilikom rutinske kontrole protivpožarnog sistema u magacinu biblioteke.

Sem upravnika Blaškovića, konferenciji su prisustvovali ministar Vladan Vukosavljević, predsjednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Miloš Janković, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog naslijeđa Danijela Vanušić i specijalni savjetnik ministra i član Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije Dragan Hamović.

Na novinarsko pitanje da li smo svi pomalo zaboravili na odgovornost za ono što je učinjeno i da li postoji neka lična ili kolektivna ili odgovornost po komandnoj dužnosti, da neko barem podnese ostavku poslije ovakve tragedije, ministar Vukosavljević je odgovorio:

– Ponašanje svakog pojedinca biće tema istrage: gdje se ko nalazio, šta je ko radio, koje korake je napravio, ko je čemu pristupio, s kim u pratnji ili bez pratnje, da li je bilo u skladu sa ovim ili sa onim… Nijedan element tragičnog događaja neće biti izuzet iz pažljive istrage. Svačije mjesto, i fizičko i sistemsko, biće poznato i predstavljeno javnosti.

On je detaljno objasnio kako je sve do momenta tragedije, prema dostupnim izvještajima, bilo u skladu sa zakonom predviđenim procedurama o protivpožarnoj zaštiti, ali da o onome šta se dešavalo na licu mjesta neposredno prije i u toku nesreće ne može da govori dok se istraga ne završi.

Kako je Blašković saopštio, Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje objavio je da je koncentracija ugljen-dioksida u korisničkom i administrativnom dijelu biblioteke u dozvoljenim vrijednostima, ali će ona do daljnjeg ostati zatvorena, dok ne stigne zvanično odobrenje za otvaranje od nadležnih institucija, piše Blic.

Revizija pa novi depo

Na konferenciji je pomenuto i pitanje proširenja depoa NBS, na čemu se radi posljednje dvije godine. To je “strateški cilj i niko ne gura pod tepih činjenicu da su Narodnoj biblioteci potrebni prošireni depoi”, rekao je Vukosavljević.

Blašković je, u skladu sa preovlađujućim tonom konferencije da su prethodni ministri i upravnici ponajviše krivi za trenutno stanje u kojem se ova institucija nalazi, podsjetio da revizija knjižnog fonda biblioteke nikada nije urađena, uprkos zakonskoj obavezi da se to čini na svakih 10 godina. Stoga proizvoljna procjena da Narodna biblioteka čuva “između četiri i 17 miliona knjiga”. Revizija je preduslov za izgradnju depoa, istakao je Blašković, koji je na čelu Narodne biblioteke tri i po godine (ali ni on još nije sproveo reviziju).

(blic.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender