24. 07. 2021.
Ministar dao ostavku jer mu je supruga dobila posao

Ministar dao ostavku jer mu je supruga dobila posao

Ministar dao ostavku jer mu je supruga dobila posao

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen dao je u četvrtak otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge doktorice, što je gest koji je pozdravljen kao primjer za jednakost muškaraca i žena.

“Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života”, rekao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protuimigracijska desnica), na tom položaju od 2013.

“Ali, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili prije puno godina”, objasnio je on za TV2 Nyhetskanalen.

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mjesto doktorice u dječjoj bolnici u SAD-u, naglasio je on.

Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama: “vrijedno poštovanja”, “fantastičan primjer”, reagovali su korisnici Twittera.

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvještaju Svjetskog gospodarskog foruma o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra, piše Jutarnji.

Sve tri stranke predvode žene.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender