08. 05. 2021.
Vanredno stanje u Donjeckoj Republici

Vanredno stanje u Donjeckoj Republici

Vanredno stanje u Donjeckoj Republici

Savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike, Aleksandar Kazakov izjavio je da su ubistvo lidera samoproglašene Donjecke republike Aleksandra Zaharčenka organizovale Snage za specijalne operacije Ukrajine, jer su uhapšeni to već priznali.

Zaharčenko je poginuo u eksploziji u centru Donjecka, a teško je ranjen zamjenik predsjednika Savjeta ministara Donjecke republike. Moskva optužuje Ukrajinu da stoji iza napada, a Kijev to negira.

Mjere bezbjednosti u Donjeckoj republici pojačane su nakon ubistva Zaharčenka, a vlasti su proglasile ovaj incident za teroristički napad.

Zatvorene su sve granice, a uhapšeno je nekoliko ljudi, čija su svjedočenja potvrdila da je napad bio ukrajinska diverzija.

Uvedeno je vanredno stanje, a glavni zadatak vojnika i policajaca u Donjeckoj Republici, biće da sačuvaju poredak na teritoriji, jer ne isključuju mogućnost novih napada i provokacija.

U Ministarstvu inostranih poslova Rusije smatraju da nema sumnje da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev, jer je sve očigledno.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ubistvo podli čin, kao i da će Rusija uvijek biti uz Donjecku Narodnu Republiku. Naglasio je da očekuje da će organizatori i izvršioci ubistva dobiti kaznu koju su zaslužili, prenosi Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender