08. 05. 2021.
Dodik: Hitno odgovoriti ko je znao i učestvovao u skandalu sa Prilepinom

Dodik: Hitno odgovoriti ko je znao i učestvovao u skandalu sa Prilepinom

Dodik: Zbog pravosuđa BiH Orić već bježao od ruke pravde

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nema povjerenja u pravosuđe BiH kada je riječ o obnovljenom suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

“Orić je bježao od ruke pravde zbog svega onoga što jeste pravosuđe BiH. U prethodnom postupku na sraman način bio je oslobođen”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je istakao da je Orić ratni zločinac, koji je ubijao samo zato što su sa druge strane bili Srbi.

“Ubijao je svjedoke da ne bi bio presuđen. Riječ je o jednom krvniku i prokletniku koji je ubijao Srbe samo zato što su pravoslavne vjere”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske dodaje da na ovim prostorima nema nikoga ko nije rekao sve o tome.

“Ovaj narod je rekao svoje o njemu, a vidjećemo šta će uraditi sramno pravosuđe BiH i kako će to izgledati. Nemam povjerenja u to”, rekao je Dodik.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra bi trebalo da počne obnovljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Dodik: Biće kako Srbija kaže

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže.

“Republika Srpska i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima sa tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ako Republika Srpska ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru cijelom dužinom, onda na niovu BiH nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate.

Dodik je istakao da neće kočiti nijedan njihov projekat ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

“Ako oni pokušaju da zakoče neki naš, suočiće sa onim što do sada nisu vidjeli u organima BiH”, poručio je Dodik.

On je dodao da niko ne bi trebalo da osporava ako Republika Srpska hoće da pravi gasovod od Srbije do Banjaluke.

“Ako budete osporavali, nećete dobiti nijedan projekat niti odluku, koja je čak i normalna. Nećete dobiti ni odluku o vremenskoj prognozi”, naglasio je Dodik.

On smatra da će se sada na jedan drugi način raditi u zajedničkim institucijama.

“Mi BiH ne doživljamo na način kako je doživljava Savez za promjene, ona je izedenica, a suština, faktor i subjekti političkog sistema su dva entiteta i tri naroda”, napomenuo je Dodik.

Dodik: Povećanje cijene goriva ne zavisi od nas

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su na povećanje cijene goriva uticala globalna kretanja na svjetskom tržištu nafte i naftnih derivata.

“To uopšte ne zavisi od nas. Ovo se dešava zato što je na globalnom tržištu nafte i naftnih derivata došlo do određenih poremećaja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da se vjerovatno isporučioci nafte dogovore da smanje isporuke kako bi povećali cijene.

“Vjerovatno će u jednom trenutku odlučiti da povećaju isporuke i onda će padati i cijene goriva”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je dobro da je Republike Srpska krenula sa pričom o povećanju plata i u kontinuitetu održava povećanje penzija.

“Naravno da je to malo, ali dobar je početak i dobro je da je pokrenuta priča o povećanju plata. Najavljeno je povećanje plata od osam odsto u posvjeti i kulturi od januara iduće godine i to je nešto što ćemo činiti u kontinuitetu”, rekao je Dodik.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender