27. 02. 2021.
U dvije opštine ukupno sedam prvačića

U dvije opštine ukupno sedam prvačića

U dvije opštine ukupno sedam prvačića

Blizu 30.000 prvačića od ponedjeljka polazi u školu. Njihov broj se u FBiH drastično smanjio u odnosu na prošlu godinu, za blizu 40 razreda po 30 učenika. U RS nešto bolja situacija, samo dva razreda manje.

Knjige čekaju na prvačiće u O.Š. Sveti Sava u Trnovu. Dva seta, za dva prvačića koja od septembra u ovoj Opštini počinju sa obrazovanjem. Učiteljica Dragana Jokić upisuje ih u dnevnik.

“Bile su tu, dolazile su u školu. Kada je bilo testiranje za prvi razred, to su dvije djevojčice”, priča Jokić.

Njih dvije će od septembra biti u kombinovanom razredu. Zajedno sa godinu dana starijim drugarima. U RS najmanje đaka je upisano u ovu, i školi Josif Pančić u Oštroj Luci. Ranka Mandić, direktorica škole sjeća se boljih vremena.

“U tom periodu postdejtonskom znalo je biti po 300, 400 učenika, i vidite u nekom vremenu desetak godina poslije toga se radikalno smanji broj učenika. Sada imamo ukupno 60 učenika sa Kijevom, koje je područno odjeljenje”, otkriva Ranka Mandić, direktorica O.Š. Sveti Sava.

U cijeloj RS upisano je 9.600 učenika, 67 manje nego prošle godine. Prije deset godina u prve razrede upisano je 1.231 više. Što znači da se tada moglo formirati 40 odjeljenja sa po 30 učenika više.

Slična situacija i u opštini Trnovo, O.Š. Zaim Kolar upisalo je pet prvačića.

Pet klupa čeka na njih. Dobri uslovi, opremljene učionice, no đaka nema. Ipak, učiteljica Alma Tantula kaže da i male grupe imaju svoje prednosti.

“Mi smo ovdje u potpunosti posvećeni njima. Dobro ih poznajemo i njih i roditelji, i oni nas, tako da je ovo, mogu reći, jedna škola koja ima sve na zavidnom nivou”, ističe Tantula.

Iako su učenici prvih razreda išli u kombinovana odjeljnja, ove godine neće biti tako.

“Teško je raditi sa prvim razredom u kombinaciji. Tek su pošli u školu, treba da se naviknu, uče slova, pisati, čitati, tako da učenici prvog razreda neće biti u kombinaciji”, kaže Adis Hodžić, direktor O.Š. Zaim Kolar.

U devet Kantona FBiH, upisan je 18.521 prvačić, 1.189 đaka manje nego prošle godine, skoro 40 razreda u devet kantona.

Kakvi su trendovi u Zapadnohercegovačkom kantonu N1 nije uspio saznati. Podatke nisu dostavili ni Vladi FBiH, ali ni redakciji N1. Podatke za Distrikt Brčko, takođe nisu dobili. (N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender