05. 03. 2021.
Banjaluka: Počela nastava u 24 osnovne i 13 srednjih škola

Banjaluka: Počela nastava u 24 osnovne i 13 srednjih škola

Banjaluka: Počela nastava u 24 osnovne i 13 srednjih škola

U svih 24 osnovne i 13 srednjih škola na području Banjaluke počela je nastava. Ove godine upisano je više od 1.900 prvačića.

Spremne školske klupe dočekale 1.918 prvačića u Banjaluci. Od svih, gotovo 10 odsto banjalučkih prvačića pohađaće najveću – Osnovnu školu Branko Radičević. Nedostatak učionica uskoro bi trebalo da bude riješen.

“Ugovor sa građevinskom firmom se potpisuje prekosutra. Radujemo se proširenju, dobićemo devet novih učionica i to će znatno rasteretiti nastavu u našoj školi”, ističe direktorka škole Darija Mićić.

Time će ova škola konačno nastavu početi da organizuje u dvije smjene. Prema planu, tako bi trebalo biti već u drugom polugodištu.

Početak školske godine, ministar Dane Malešević je iskoristio i da ukaže na najveći problem. U 77 područnih škola širom Srpske nije upisan ni jedan prvačić, a u 85 tek jedan.

“Kada sam ja došao za ministra u srednjim školama bilo je 42.000 učenika, a sada ih je 37 000. Moramo preduzeti određene mjere kako bi natalitet u Republici Srpskoj porastao, jer očito je da ove mjere koje mi trenutno preduzimamo ne daju rezultate”, kaže Malešević.

Srećne školske dane školarcima banjačuke Osnovne škole “Јovan Cvijić” poželio je gradonačelnik. Upravo ta škola jedna je od 19 osnovnih i srednjih koje su sanirane.

“U ovoj školi je rađena ozbiljna rekonstrukcija u vrijednosti od 200.000 maraka koje su zajednički u fasadu i stolariju uložili Grad Banjaluka i UNDP. Nadam se da će đacima biti toplije i ljepše za rad”, rekao je Radojičić.

Prvi put u svim osnovnim školama u Banjaluci, sve prvačiće dočekali su i pokloni Gradske uprave. U vrećici je, između ostalog, i saobraćajni bukvar koji bi trebalo da im skrene pažnju na ponašanje na ulici. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender