03. 03. 2021.
Crnadak: Dodik bio domaćin Pacoliju; Dodik: Nikad ga nisam sreo

Crnadak: Dodik bio domaćin Pacoliju; Dodik: Nikad ga nisam sreo

Crnadak: Dodik bio domaćin Pacoliju; Dodik: Nikad ga nisam sreo

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je danas da je poziv Igora Crnatka, šefa bh. diplomatije, da Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova, dođe u Banjaluku provokacija Srpske, dok Crnadak kaže da je domaćin Pacoliju kada je posljednji put bio u Banjaluci bio Milorad Dodik.

“Kada je posljednji put Bedžet Pacoli bio u Banjaluci domaćin mu je bio Milorad Dodik. Dočekao ga je na aerodromu i imao s njim poslovne sastanke i nakon toga nastavio druženje sa njim u kafani”, rekao je na konferenciji za novinare Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i šef bh. diplomatije.

“Za razliku od Dodika, ja nemam nikakve sastanke iza sebe sa Pacolijem, osim na regionalnim sastancima poput ovog koji treba da bude u Banjaluci. Predstavnici Prištine učestvuju na regionalnim sastancima isključivo u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine u okviru briselskih razgovora i samo uz punu saglasnost Beograda. BiH u posljednje četiri godine nije priznala tzv. Kosovo samo zato što smo se tome protivili član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i ja. Milorad Dodik u tome zadnje četiri godine nije imao nikakvu ulogu osim što je nas podržavao u tom stavu i ja mu ovim putem zahvaljujem”, dodao je Crnadak.

Takođe, i trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova BiH, Srbije i Turske, koji je trebalo da bude održan danas u Banjaluci, odgođen je.

“Do odlaganja sastanka je došlo zbog vanrednih okolnosti usljed kojih ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu neće biti u prilici da bude u Banjaluci na planirani datum”, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova BiH i dodaju da će novi termin biti naknadno usaglašen i objavljen.

Na sastanku, osim Čavušoglua, učešće je trebalo da uzmu i šefovi diplomatija BiH i Srbije Igor Crnadak i Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je današnje tvrdnje ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da se u Banjaluci sastajao sa ministrom spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetom Pacolijem, ističući da je to notorna laž i da on tog čovjeka nikada nije sreo.

“Nikada u životu tog čovjeka nisam sreo bilo gdje. Sve je to notorna laž, svojstvena Crnatku i njegovoj povrijeđenoj sujeti koja ne može da podnese da je uhvaćen u laži”, rekao je Srni Dodik.

Komentarišući izjavu Crnatka da predstavnici Prištine na regionalnim sastancima učestvuju isključivo u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine, u okviru Briselskih razgovora, te samo uz punu saglasnost Beograda, Dodik je naglasio da je Ministarstvo inostranih poslova Srbije demantovalo da je konsultovano o tome.

“To govori da je Crnadak spreman da laže i da zloupotrebljava organe Srbije u tom pogledu”, rekao je Dodik.

Na konstataciju Crnatka sa današnje konferencije za novinare da BiH u posljednje četiri godine nije priznala Kosovo jer su se tome protivili srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i on, a da Dodik u tome nije imao nikakvu ulogu, predsjednik Srpske je rekao da to pokazuje da oni uopšte ne uvažavaju stavove Republike Srpske i da misle da samo od njih počinje svijet.

“O pitanju priznanja Kosova, Republika Srpska se izjasnila u trenutku kada se Kosovo samoproglasilo nezavisnom državom i mi smo na parlamentu tada donijeli zaključke koji su obavezivali sve funkcionere”, podsjetio je Dodik.

(Nezavisne novine, Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender