25. 02. 2021.
Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama

Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama

Malešević: Možemo opstati samo ako ima djece u školama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je u Republici Srpskoj, u aprilu i maju, upisano oko 9.600 prvačića, ali da taj broj može da se promijeni i da se očekuje da će biti stotinjak prvačića više.

– Možemo opstati na ovim prostorima samo ako ima djece u školama – istakao je Malešević, koji je danas prisustvovao dočeku prvačića u Osnovnoj školi “Vasa Čubrilović” u Gradišci, u kojoj su u prvi razred upisana 102 učenika.

On je istakao da bi bilo dobro da je i u ovoj školi barem za 30 učenika više.

Malešević je naveo da je u toku raspusta u OŠ “Vasa Čubrilović” saniran mokri čvor i da ovaj objekat, koji je rekonstruisan 2014. godine, učenicima sada pruža odlične uslove za rad.

– Tu još nedostaje oprema, ali će sredinom mjeseca ova škola dobiti računare jer smo je uvrstili u projekat “Dositej”. U nastavku projekta biće uvrštene još 63 škole u Srpskoj koje nisu bile uključene, tako da će i ostale škole na području Gradiške dobiti računare – rekao je Malešević.

On je naveo da je u prethodnom periodu renovirana i energetski opremljena OŠ “Danilo Borković” u Gradišci, ove godine i OŠ “Sveti Sava” u Dubravama, ali da ima još nekoliko školskih objekata područnih odjeljenja na području Gradiške koje je potrebno sanirati.

– Uspjeli smo sanirati Područno odjeljenje škole “Petar Kočić” u Gornjim Karajzovcima, a nedavno smo završili i Područno odjeljenje u Jazovcu, koje devet godina nije radilo, a danas je ponovo petoro učenika u ovoj školi. To je značajno jer Područno odjeljenje u Jazovcu pripada OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Turjaka, koja tako povećava broj odjeljenja i ne prijeti joj da izgubi status samostalne školske ustanove – istakao je Malešević.

On je podsjetio da je u protekle četiri godine u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje obrazovnih ustanova u Srpskoj uloženo više od 90 miliona KM.

Vladimir Stanišljević, direktor Osnovne škole “Vasa Čubrilović”, rekao je da je škola počela sa uvođenjem “led” rasvjete u prvom spratu objekta, što će dodatno unaprijediti uslove za rad i učenje.

Stanišljević je naveo da školu pohađa više od 800 učenika, te da je ove godine upisano 99 prvačića u redovnu nastavu i tri u posebno odjeljenje, što je najveći broj upisanih prvačića u svih sedam osnovnih škola na području Gradiške.

Priredbi u Osnovnoj školi “Vasa Čubrilović”, koju su za prvačiće pripremili učenici viših razreda ove škole, prisustvovao je i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender