06. 05. 2021.
Mektić: Snajperima ćemo pokriti cjelokupnu teritoriju održavanja Samita premijera

Mektić: Snajperima ćemo pokriti cjelokupnu teritoriju održavanja Samita premijera

Mektić: Direktor OBA kaže da nema prisluškivanja

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je o navodima da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) prisluškuje visoke zvaničnike Republike Srpske i Srbije razgovarao sa direktorom ove agencije Osmanom Mehmedagićem, koji je odbacio ove navode.

“Rekao je da nema govora o tome, da su to čisti spinovi, izmišljotine i da to apsolutno ne odgovara istini”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Kao odgovorne za problem u vezi sa kontrolom nad radom OBA Mektić je imenovao Parlamentarnu skupštinu BiH, navodeći da parlament već godinu, godinu i po dana nije u stanju da imenuje komisiju za nadzor koja prati zakonitost rada ove agencije.

On je dodao da je zadatak te komisije da se uvjeri da li sva lica prema kojima se na bilo koji način primjenjuju posebne mjere prate zakonito i da li se te mjere primjenjuju zakonito.

“Nelogično mi je da parlament kuka nad tom činjenicom, govori da se OBA otela kontroli, nju niko ne kontroliše, a do njih je da sjednu, da se dogovore i imenuju tu komisiju”, rekao je Mektić, ocjenjujući nevjerovatnim da je parlament sebi dozvolio da nema takvu komisiju.

On je naveo da predsjedavajući Savjeta ministara nema ekskluzivna ovlaštenja kada je riječ o radu OBA.

“Ključni organ koji treba da nadzire zakonitost rada OBA je parlamentarna komisija. Ona treba da kaže kad se pojavi neki problem da li je OBA nešto zakonito ili nezakonito uradila”, istakao je Mektić i ocijenio da postoji dovoljno zakonskih instrumenata za kontrolu OBA, samo da ih treba ispoštovati i primijeniti.

On kaže da u situaciji kada nema ove parlamentarne komisije zakonitost rada OBA niko ne kontroliše.

“Predsjedništvo i Savjet ministara nemaju nikakvu ingerenciju, predsjedavajući i dva zamjenika Savjeta ministara imaju savjetodavnu ulogu, samo parlament, čija komisija ne postoji, ima nadležnost da kontroliše rad OBA”, rekao je Mektić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pod mjerama OBA BiH posljednjih godinu i po dana i da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije.

“To je čisti neprijateljski čin. OBA bi trebalo da odgovara i rukovodstvu Republike Srpske, a nikada nam nisu dostavili nijedan izvještaj”, rekao je ranije Dodik. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender