22. 06. 2021.
Odlazak šampiona: Banjaluka se oprostila od Marijana Beneša (FOTO)

Odlazak šampiona: Banjaluka se oprostila od Marijana Beneša (FOTO)

Odlazak šampiona: Banjaluka se oprostila od Marijana Beneša (FOTO)

Banja Luka se danas, prigodnim komemerativnim skupom, oprostila od Marijana Beneša, proslavljenog boksera i jednog od najtrofejnijih sportista u istoriji grada na Vrbasu.

Na posljednji počinak ispratili su ga brojni građani, prijatelji i poštovaoci njegovog djela.

U obraćanju građanima i porodici, gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se Banja Luka danas oprostila od jednog od najpoznatijih i najtrofejnijih sportista grada.

-Danas nas je okupio posljednji aplauz našem šampionu. Banja Luka Marijana smatra svojim, iako je rođen u Beogradu, a djetinjstvo proveo u Tuzli. Međutim, on je pola vijeka stanovnik grada na Vrbasu. Današnja komemoracija nije skup uobičajenog karaktera već jedno sentimentalno sjećanje na Marijana, njegove uspjehe i ljubavi, njegovu strast i život. I kada mi obični smrtnici okončamo svoj put, ime Marijana Beneša sijaće još dugo nas našim gradom – poručio je Radojičić u prepunoj sali Banskog dvora.

On je najavio da će se Banja Luka Benešu odužiti tako što će jedna od gradskih ulica ponijeti njegovo ime.

Od velikog sportiste oprostio se i Mile Šestić, proslavljeni banjalučki dizač tegova.

– Marijane, prijatelju moj, od tebe se opraštam bez suza i plača, baš onako kako bi ti želio. Izgubio si ovaj posljednji meč ali si mlade naučio šta je ponos – kazao je Šestić.

Dragan Batar, proslavljeni banjalučki bokser i nekadašnji predsjednik Bokserskog kluba Slavija kazao je da nema mjesta u Evropi, a da nisu čuli za Marijana Beneša.

– Gdje god da sam otišao i kome god da sam rekao da sam iz Banjaluke odmah bio dobio dogovor: ‘Beneš, Beneš’. Marijan je bio veliki sportista i još bolji čovjek. Jednom prilikom kada je morao da se bori protiv Zvonka Vujina a kada ga je pobijedio nije slavio već je zaplakao i rekao mi: ‘Kako da slavim kada sam srušio svog idola’. Takav je bio Marijan Beneš – kazao je Batar.

Bokserska legenda Tadija Kačar kaže da je Marijan Beneš uvijek sa ringa odlazio uzdinguta čela, bez obzira da li je pobijedio ili izgubio.

– Teško mi je prihvatiti da nas je napustio sjajni borac i šampion. Bio je borac, džentlmen, patriota i velika ljudina. Imao je čelične pesnice, lavlje srce i umetničku dušu. Njegovim odlaskom otišao je najveći među nama. Dragi prijatelju, ti si odavno u legendi, sada si samo zakovan u zlatni ram – rekao je Kačar.

Na posljednji počinak Marijan je ispraćen uz himnu Hej Sloveni i pod jugoslovenskom trobojkom.

Marijan Beneš rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine. Djetinstvo je proveo u Tuzli, a 1967. godine dolazi u Banjaluku. 1973. godine postao je amaterski šampion Evrope u Beogradu, a 17. marta 1979. godine, u istorijskom meču protiv Francuza Žilber Koena, postao je i profesionalni prvak Evrope. Iz boksa se povukao 1983. godine.

O njegovoj briljantnoj karijeri najbolje govore brojke. U karijeri je imao 299 mečeva, 272 je završio pobjedom, izgubio je samo 16, a 11 je završeno bez odluke. Među profesionalcima, Beneš je imao 39 mečeva, od kojih je 32 dobio (21 meč nokautom) a šest je izgubio, dok je jedan meč završen neriješeno. Veliki broj mečeva i teška bolest, ostavili su velik trag na Marijanovo zdravlje. Beneš je preminuo u Banjoj Luci 4. septembra 2018. godine i sahranjen je na groblju Sveti Marko u porodičnoj grobnici.

Uz porodicu i brojne građane, komemoraciji su prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske – predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te ministri u Vladi RS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender