08. 03. 2021.
Sjećanja na brata i sestru Galinac, prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj

Sjećanja na brata i sestru Galinac, prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj

Sjećanja na brata i sestru Galinac, prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj

Porodica i saborci su na mjesnom groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast Radmili i Radenku Galinac, prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, stradalim na današnji dan 1995. godine.

Za Radenka, njegov saborac iz čete Vojne policije Treće sarajevske pješadijske brigade Vojske RS Staša Košarac kaže da je bio častan borac za stvaranje Srpske.

– Imali smo za cilj da odbranimo našu teritoriju i naše porodice – rekao je novinarima Košarac.

Podsjećajući na stradanje brata i sestre Galinac od NATO bombi u Semizovcu, kod Sarajeva, Košarac je konstatovao da je jasno da su NATO snage tada izvršile agresiju na Republiku Srpsku, kao i nekoliko godina kasnije na Srbiju.

Istakao je važnost da se u Srpskoj ustanovi dan sjećanja na žrtve NATO agresije i dodao da je moguće da će to biti dan kada su stradali brat i sestra Galinac.

Najavio je da će ovih dana biti pokrenuta i zvanična inicijativa da Treća sarajevska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske, koja je ratovala u dijelovima Sarajeva koji su Dejtonskim sporazumom pripali Federaciji BiH, dobije svoju ulicu u Istočnom Novom Sarajevu, gdje živi veliki broj stanovnika sa tih područja.

Ratni komandir čete vojne policije Treće sarajevske pješadijske brigade Borislav Kondić bio je svjedok smrti brata i sestre Galinac, sahranjenih kraj Radovana, Radenkovog brata blizanca, takođe, borca VRS, preminulog dvije sedmice ranije.

Prema Kondićevim riječima, automobil u kojem su se vozili zaustavio se ispred kratera avio-bombe, koja je samo par minuta prije toga razrušila dio puta i spomenik poznatom srpskom košarkašu Radivoju Koraću.

– Izašli smo, a svjetla na vozilu smo ostavili upaljena kako bi bolje vidjeli ispred sebe – rekao je Kondić i dodao da se avion potom vratio i prvo ih bombardovao, a potom i gađao iz topa.

Od 31. avgusta do 13. septembra 1995. godine 400 aviona NATO saveza izvelo je 3.515 letova, a na Republiku Srpsku tada su bačene 1.024 bombe ili više od 10.000 tona eksploziva.

Prve žrtve bombardovanja bili su brat i sestra Galinac. NATO piloti naciljali su ih kod srušenog mosta u Semizovcu, kod Sarajeva.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender