25. 06. 2021.
Višak zaposlenih u devet institucija BiH

Višak zaposlenih u devet institucija BiH

Višak zaposlenih u devet institucija BiH

Prosječan broj zaposlenih u institucijama BiH iznosio je u prvoj polovini godine 21.812, a devet institucija imale su više zaposlenih u odnosu na projekciju za ovu godinu, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za pola godine, koji je usvojio Savjet ministara.

Najveći “višak” zaposlenih je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, odnosno njih 54, a nadležni to pravdaju činjenicom da se finansiraju iz donatorskih sredstava, piše “Glas Srpske”.

“VSTS je isplatio plate iz donatorskih sredstava za dodatnih 55 osoba koje nisu sistematizovane u pravilniku, a angažovane su na realizaciji projekata koji se, između ostalog, odnose na projekte podizanja efikasnosti sudija i tužilaca, te rada na predmetima ratnih zločina”, navedeno je u izvještaju.

Sud BiH imao je iz donatorskih sredstava povećanje na stavci bruto plate i naknade plata, od čega je izvršeno 223.177 KM i to na projektu “Donacija EU za Sud BiH – IPA 2013. godine”.

Centralna izborna komisija BiH ima potrebu za radnicima zbog predstojećih izbora, a na listi onih sa viškom službenika su i Institut za akreditaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem, te Kancelarija za razmatranje žalbi, gdje su ti kadrovi zaposleneni na određeno vrijeme.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda parlamenta BiH Zdenka Džambas naglašava da mnoge stvari ne štimaju i da je jasno da nekih pravila i obećanja nema u praksi.

“Zapošljavanje po partijskoj liniji i uhljebljavanje imamo u mnogim institucijama, a svima je odavno trebalo biti jasno da se novac mora racionalno koristiti, kako iz kase, tako i iz donacija koje stižu na određene adrese u BiH”, rekla je Džambasova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender