08. 05. 2021.
Tramp: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji

Tramp: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji

Tramp: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je danas, povodom 17 godina od terorističkih napada Al Kaide, da se “Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji”.

Tramp je poruku svijetu uputio sa polja nadomak Šenksvila u Pensilvaniji, gdje se oteti avion koji je letio za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz letjelice poginuli.

Prije tačno 11 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila u dvije kule Svjetskog trgovinskog centra na Mehnetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspjelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije.

Na tom mjestu u Šenksvila u subotu je podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve.

-Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruka svijetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji – rekao je predsjednik SAD, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi Si-En-En.

-Ovdje smo da odamo svečanu poštu za 40 putnika i članova posade sa leta 93 koji su ustali, suprotstavili se neprijatelju, preuzeli kontrolu nad svojom sudbinom i promijenili tok istorije – rekao je Tramp.

On je istakao da se danas “cijela Amerika drži zajedno”, dijeleći tugu s porodicama onih čiji su životi izgubljeni prije tačno 17 godina, a koji su se “pridružili besmrtnim redovima američkih heroja”, prenosi AP.

Prije obraćanja, Tramp je saslušao imena žrtva koja su glasno pročitana, nakon čega su zazvonila zvona.
Ranije danas, predsjednik SAD je na Tviteru objavio niz poruka povodom obilježavanja godišnjice napada.

Potpredsjednik Majk Pens, za to vrijeme, kod spomenika u Pentagonu prisustvuje obilježavanju godišnjice napada, gdje je članovima porodica 184 osobe koje su u toj zgradi ubijene na današnji dan 2001, poručio da zemlja i dalje žali zajedno sa njima.

Pens je naglasio da je važno da svaka nova generacija sazna šta se dogodilo, i podsjetio na herojstvo onih koji su kobnog dana radili u Pentagonu, a koji su se evakuisani, ali su se vraćali više puta u pogođenu zgradu da spasu preživjele.

-Teroristi su se nadali da će slomiti naš duh, ali nisu uspjeli – zaključio je Pens.

Napadi 11. septembra 2001. godine predstavljaju najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu, u kojem je poginulo 3.000 ljudi.

Napad su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Kaida, čiji su pripadnici oteli putničke avione koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender