25. 06. 2021.
Dodik uručio Poltavčenku Orden Republike Srpske na lenti

Dodik uručio Poltavčenku Orden Republike Srpske na lenti

Dodik uručio Poltavčenku Orden Republike Srpske na lenti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjaluci gubernatoru Sankt Peterburga Georgiju Poltavčenku Orden Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju privredne saradnje i političkih odnosa Srpske i Rusije.

Dodik je Orden Poltavčenku uručio nakon sastanka u Banjluci, kojem je prisustvovala premijer Srpske Željka Cvijanović, kao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Georgij Poltavčenko je izuzetno važna politička ličnost, veoma visokog rejtinga u Rusiji, a njegova posjeta Republici Srpskoj je značajna politička poruka za grad Banjaluku i Srpsku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je saradnju sa Sankt Peterburgom kao odličnu i obimnu, uz mogućnost proširenja i na izgradnju elektrana i u oblasti zdravstva, te najavio dolazak delegacije Sankt Petregburga u Banjaluku 22. septembra na otvaranje sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.

Dodik je, nakon sastanka u Banjaluci sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, rekao novinarima da se traga za novim oblicima saradnje.

Gubernator Poltavčenko rekao je da je došao u Banjaluku radi nastavka dobre saradnje i najavio da će sutra biti potpisan memorandum o izgradnji kaskada hidroelektrana.

“Dobro je da se dobri prijateljski odnosi pretoče u dobre političke i ekonomske odnose”, istakao je Poltavčenko.

Nakon Poltavčenka, u posjetu Srpskoj stiže i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će prisustvovati osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, ali ne 17. septembra kako je ranije bilo najavljeno, već 21. ovog mjeseca. Ministarstvo inostranih poslova BiH je potvrdilo da je Lavrov prolongirao posjetu. Nezvanično, Lavrov ne želi da putuje dok ne dobije spisak nepoželjnih državljana Rusije za koji imaju informacije da postoji u BiH.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender