08. 03. 2021.
Osiguravajuće kuće doniraju rekonstrukciju banjalučkog vrtića

Osiguravajuće kuće doniraju rekonstrukciju banjalučkog vrtića

Za boravak dvoje djece u vrtiću plate 20.000 KM

Kada se podvuče računica, višegodišnji boravak u vrtiću za dvoje djece roditelji plate oko 20.000 KM, koliko koštaju i novi modeli nekih automobila.

Važna stavka u kućnom budžetu mnogih banjalučkih roditelja jeste mjesečni račun za obdanište, koje oni redovno plaćaju kao i komunalije. Pored računa za struju, vodu, smeće, grijanje i stan, roditelji sa malom djecom moraju tako platiti još 165 KM za državni vrtić, a ako je riječ o privatnom smještaju, najmanje 200 maraka.

Kada sve to jednog dana stave na papir – od računice im se tek onda zavrti u glavi.

– Oboje djece smo upisali u vrtić, čim su napunili jednu godinu, jer i muž i ja radimo, što je opet prava sreća u današnje vrijeme. Od ove jeseni i drugo dijete mi je postalo školarac i tek sada sam izračunala koliko nas je u stvari koštao vrtić za ukupno sedam godina, koliko su ih oboje čuvali vaspitači – 18.000 KM. To je stvarno da se zabrineš, jer smo se u tom periodu morali odreći mnogih stvari i za nas i za našu djecu, kako bismo sve isfinansirali. Da smo podigli toliki kredit, mogli smo, na primjer, kupiti nov automobil, umjesto ovog koje vozimo starog 25 godina – ispričala nam je majka G.L.

Samo za godinu dana obdanište za jedno dijete košta skoro 2.000 KM. Jedinu povlasticu koju četoročlane porodice imaju u javnim vrtićima, i to samo kada oboje djece ide u obdanište, jeste jeftiniji boravak za drugo dijete za 50 KM.

Ukoliko su roditelji dijete upisali u privatno obdanište ili unajmljuju tetu za čuvanje, ova godišnja stavka još je i veća.

Čak i kada se obračunava mjesečna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu, a koja iznosi oko 1.800 KM, troškovi vrtića nisu uračunati.

– To nije zanemariva stavka u budžetu jednog mladog para, ali nije sastavni dio potrošačke korpe jer se o tome ne razmišlja na takav način. Pored vrtića, roditelji imaju i silnih dodatnih troškova, kao što je odlazak u pozorište, na izlete, maskenbal, tako da je računica za ovaj period još i veća – ističe Murisa Marić, iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“.

Obdaništa u Banjaluci, pokazuju podaci, najskuplja su u regionu. Čuvanje djece u beogradskom vrtiću roditelji plaćaju oko 90 KM, dok porodice u Hrvatskoj boravak plaćaju zavisno do mjesečnih primanja. Tako državni vrtići koštaju od 118 do 158 KM. U Crnoj Gori roditelji plaćaju samo hranu i zavisno od dužine boravka u vrtiću daju između 37 i 80 KM mjesečno. (srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender