22. 06. 2021.
Fond solidarnosti uspješan: Na liječenje u inostranstvo poslato 43 djece

Fond solidarnosti uspješan: Na liječenje u inostranstvo poslato 43 djece

Fond solidarnosti uspješan: Na liječenje u inostranstvo poslato 43 djece

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu do sada je odobrio 50 zahtjeva za 43 djece, koja su upućena na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo, potvrdili su za “Nezavisne” u ovom fondu.

“Za troje djece liječenja su produžavana više puta. Troškovi liječenja iznosili su oko 1.714.000 maraka”, kazali su u Fondu za “Nezavisne”.

Prema njihovim riječima, bolesni mališani su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj…

Istakli su da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, operacija srca, transplantacije koštane srži i drugih teških oboljenja.

Podsjećamo, Fond solidarnosti je zvanično počeo s radom 1. januara ove godine, a Jasminka Vučković je v.d. direktora ovog fonda.

Kako navode, na računima Fonda solidarnosti se trenutno nalazi oko 3,8 miliona maraka.

“RS je osnivanjem Fonda solidarnosti uspjela da za oboljelu djecu obezbijedi mogućnost liječenja i izlječenja u najpoznatijim svjetskim klinikama, što je od nemjerljivog značaja ne samo za roditelje, već i za cjelokupno društvo”, kazali su u Fondu.

Podsjetili su da su sve informacije o radu Fonda, uključujući stanje na računima, izvode iz banaka, odobrene zahtjeve i drugo, dostupne na sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kako bi javnost u svakom momentu imala uvid u to gdje je svaka marka ovog fonda potrošena.

Napomenuli su da se sredstva Fonda solidarnosti troše isključivo za liječenje djece u inostranstvu.

Kako su “Nezavisne” i ranije pisale, ovaj fond se finansira kroz posebne doprinose, a to su doprinosi iz budžeta Vlade RS, iz budžeta opština i gradova, od kupljenih automobila u javnom sektoru i od neto plata zaposlenih u Srpskoj.

Kako je tada rečeno,  procenat koji se izdvaja od neto plata za Fond solidarnosti je 0,25 odsto od neto plate, a što se tiče izdvajanja iz budžeta Vlade RS i opština i gradova u RS, to je iznos od 0,025 odsto.

Navedeno je da, kada Fond solidarnosti ili Fond zdravstvenog osiguranja plate kompletan iznos u predračunu za liječenje, dakle kompletno liječenje, to onda znači da humanitarne organizacije ne mogu da vode akcije za liječenje, nego, ukoliko već pokreću akcije, da naglase da su te akcije za neke druge svrhe, kao što  je na primjer pokrivanje putnih troškova ili slično.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender