27. 02. 2021.
Snažna reakcija Moskve na presudu Mladiću: Haški sud nije ispunio svoj zadatak

Snažna reakcija Moskve na presudu Mladiću: Haški sud nije ispunio svoj zadatak

Moskva Vašingtonu: Otarasite se sopstvenog hemijskog arsenala

Moskva ne namjerava jednostrano da ispunjava nelegitimne zahtjeve SAD da se izvrše dodatne inspekcije hemijskih objekata u Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

U četvrtak je Stejt department saopštio da SAD mogu da odustanu od “žestokog paketa sankcija” protiv Rusije povodom slučaja “Skripalj” ukoliko Moskva dozvoli da se izvrši inspekcija njenih hemijskih objekata.

Zaharova je navela da ruske vlasti neće reagovati na ultimativne zahtjeve koji izlaze iz okvira Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Prema njenim riječima, Rusija je uništila okončavanje svojih zaliha hemijskog oružja uz strogu međunarodnu kontrolu u septembru prošle godine i nastavlja savjesno da ispunjava sve ostale obaveze iz Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Prema odredbama te konvencije, Organizacija za zabranu hemijskog oružja redovno sprovodi inspekcije objekata. U periodu od januara do avgusta ove godine obavljene su četiri inspekcije ruskih preduzeća iz sfere hemijske industrije, a tokom protekle dvije godine pregledana su četiri objekta i uskoro bi trebalo da bude pregledan i posljednji, peti objekat.

– Drugim riječima, inspekcijska djelatnost OZHO u Ruskoj Federaciji nikada nije bila prekidana i nastavlja da se ostvaruje u strogom skladu s Konvencijom o zabrani hemijskog oružja – objasnila je Zaharova.

Ona je pozvala SAD da se otarase sopstvenog hemijskog arsenala.

– Oni prije svega treba sami da ispune svoju osnovnu obavezu iz Konvencije za zabranu hemijskog oružja i da likvidiraju sopstveni arsenal hemijskog oružja. Ne smije se zaboraviti da je upravo Vašington svojevremeno više od svih ratovao za to da u Konvenciji budu propisani konkretni rokovi – april 2007. godine. Sada je već 2018. godina, a SAD i dalje nisu uništile veoma impozantne zalihe otrovnih supstanci – navela je Zaharova. (Sputnjik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender