03. 03. 2021.
Zoo-vrt skupa investicija i nije za Banjaluku?

Zoo-vrt skupa investicija i nije za Banjaluku?

Zoo-vrt skupa investicija i nije za Banjaluku?

Jedini zoološki vrt u Republici Srpskoj nije u funkciji već četiri godine. Raspitali smo se da li je Banjaluci potreban jedan ovakav ili sličan kompleks.

Zoo-park u Trapistima nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Banjaluku i cijeli region 2014. godine nikad više nije počeo sa radom, a sredstva za njegovu sanaciju do sada nisu obezbijeđena.

Poplave nisu jedini problem zbog čega je katanac definitivno stavljen na ovaj privatni objekat. On je i prije “kuburio” sa finansijama, nerijetko je bio pred gašenjem, ali ipak najmlađi su imali mogućnost da uz Vrbas, osim u udžbenicima ili na televiziji, mnoge divlje životinje pogledaju i uživo.

Vlasnik Zoo-parka u Trapistima Zoran Suvajac rekao je za Mondo da šteta na ovom kompleksu iznosi oko 65 hiljada maraka, a da je za njegovu sanaciju uspio prikupiti samo pet hiljada KM što je, po njegovim riječima, zaista minorno.

“Obraćali smo se mnogima, svi su obećavali pomoć, ali kada je trebalo doći do realizacije samo se odustane. Od deklarativne podrške se ne živi. Bilo je prijedloga i za neku drugu lokaciju parka, ali ni od toga nema ništa jer nisam obeštećen. Za sada sve stoji u mjestu kao i mnoge druge stvari u gradu”, rekao nam je Suvajac.

Prema riječima našeg sagovornika, zoo-park u Trapistima finansirao se uglavnom od svojih sredstava – prodajom karata i manjim dijelom od donacija i pomoći.

“U početku smo imali pomoć gradskih vlasti i Centra za razvoj i unapređenje sela koji su nam pomogli da izgradimo ogradu i obezbijedimo hranu za životinje”, pojasnio je Suvajac.

Dodao je da su sve životinje koje su se nalazile u Trapistima uspješno spasene i raspoređene po zoo-parkovima u okružnju, a neke su udomljene kod humanih ljudi.

Koncepcija ovog parka na prosotru od 23.000 m² udaljenog nekoliko kilometara od centra grada bila je takva da osim životinja, mahom sa ovih prostora, gostima ponudi i dodatne zabavne sadržaje, kako za djecu tako i za odrasle, a jedan od takvih bila je tredicionalna manifestacija “Pasuljijada”.

Suvajac tvrdi da je ovaj zoološki park definitivno završena priča.

“Tužno je to što je dozvoljeno da jedini zoo-park u Republici Srpskoj prestane sa radom samo zbog poplave. Osim životinja ovdje je bilo i izletište, škola u prirodi, zabavni i rekreativni park, a održavale su se i pozorišne predstave. Takođe, dolazile su nam i škole iz mnogih gradova BiH samo zbog životinja. Na pojedinim manifestacijama znalo se okupiti i po nekoliko hiljada ljudi”, zaključio je naš sagovornik.

Turistički radnici kažu da bi izgradnja i održavanje klasičnog zoološkog parka bili skupi i za veće gradove nego što je Banjaluka, ali da prostori sa domaćim i životinjama kojima odgovaraju naši klimatski uslovi mogu zadovoljiti lokalne potrebe.

“To bi prvenstveno bilo korisno za djecu koja više nemaju priliku kao nekad da odu na selo. Takođe takav projekat bi koštao znatno manje za razliku od zoo-parkova sa životinjama sa drugih kontinenata”, rekao nam je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada.

Iz Gradske uprave su nam potvrdili da novom desetogodišnjom strategijom razvoja grada koja treba da bude usvojena do kraja godine nije predviđena gradnja zoo-parkova.

“Interesantno je da nijedan takav projekat odnosno prijedlog nije stigao”, rekli su nam u Gradskoj upravi.

(mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender