05. 03. 2021.
Banjaluka položila test humanosti: 143 donatora kose juče na Trgu Krajine

Banjaluka položila test humanosti: 143 donatora kose juče na Trgu Krajine

Banjaluka položila test humanosti: 143 donatora kose juče na Trgu Krajine

Saopštenje Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banjaluka

Banjaluka je jedan od gradova čiji stanovnici nam šalju svoju kosu, a upravo tamo smo u proteklom periodu usrećili dvije djevojčice koje su dobile perike.

Sigurno ste svi čuli za hrabru djevojčicu Mašu koja se sa velikim osmijehom bori poput najvećeg heroja sa strašnim neprijateljem. Zahvaljujući Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ uspjeli smo doći do djece kojima je podrška u obliku perike zaista potrebna. Zahvaljujući Maši i njenim roditeljima pokazali smo svijetu da kada je bolest u pitanju ne postoje nikakve razlike, da nam potrebe u toj velikoj nevolji postaju iste.

Iz cijele ove priče rodila se ideja koja je uspješno sprovedena u djelo i u Banjaluci je održana javna akcija šišanja i doniranja kose. Građani Banjaluke i okoline su nas toplo dočekali i poklonili nam jedan dio sebe koji nikada nećemo zaboraviti, poklonili su svoju kosu koju ćemo uplesti u perike koje ćemo praviti u budućnosti.

O uspjehu ove akcije nećemo ni pričati, dovoljno je reći da je kosu dalo 143 donatora.

„Starije djevojčice kao što je to Maša svjesne su tog problema koji dolazi nakon terapija koje primaju i najosjetljiviji je to dio dječje populacije. Za njih je to, a samim tim i za nas roditelje i te kako važno. Pošto se Maša s gubitkom kose dobro nosila sve ovo vrijeme ja sam u nekom trenutku pomišljala da njoj perika neće previše značiti, ali kad sam vidjela koliko je ona bila srećna kad je dobila periku onda sam vidjela da baš i nisam bila u pravu“, rekla je Mašina majka Dijana.

Akciju u Banjaluci koju je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ i projekat „Moja kosa tvoja kosa“ podržao je i glumac Enis Bešlagić. On je lično prisustvovao akciji i na veliku radost prisutnih dao svoju podršku. Kao i uvijek s Enisom je bilo veselo i mnogo osmijeha je izmamio na lica djece. Na Trgu Krajine bila je i banjalučka pjevačica Vanja Mišić koja je takođe podržala akciju i družila se s prisutnima.

Važno je ponoviti da Udruženje perike djeci daje potpuno besplatno, a da im perike vraćaju samopouzdanje te smanjuju traumu pri gubitku kose na minimum.

Udruženje „Srce za djecu“ koje vodi projekat „“Moja kosa tvoja kosa“ nastavlja i dalje sa kampanjama sakupljanja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, ali i za djecu koja su izgubila kosu uticajem drugih faktora.

U narednom periodu planirano je još javnih akcija šišanja i doniranja kose, a građani Banjaluke pokazali su i u subotu svoje veliko srce donirajući 143 kose od kojih će biti izrađene perike koje će na lica djece vratiti ono najvažnije što su izgubili – osmijeh.

Prijatelj akcije – Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banjaluka. Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržava Vlada Švajcarske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender