24. 02. 2021.
Hrvati po lijekove putuju u BiH i Srbiju, kazne za Apaurin ili Viagru do 3.000 KM

Hrvati po lijekove putuju u BiH i Srbiju, kazne za Apaurin ili Viagru do 3.000 KM

Hrvati po lijekove putuju u BiH i Srbiju, kazne za Apaurin ili Viagru do 3.000 KM

Državljani Hrvatske sve više po jeftinije lijekove dolaze u BiH ili Srbiju, a ukoliko ih carinici uhvate da prenose lijekove mogu da dobiju kaznu do 10.000 kuna (oko 3000 KM).

Kako piše portal Slobodna Dalmacija za svaki lijek koji prenosite preko granice trebate imati medicinsku dokumentaciju, odnosno liječnički nalaz u kojemu vam je propisan lijek koji unosite u zemlju ili liječničku potvrdu.

Uz to, preko granice se može prenijeti lijekova za mjesec dana liječenja, a sve bi lijekove trebalo prijaviti carinicima. Ukoliko nemate nalaz, recept ili potvrdu, a uhvate vas s lijekovima, računajte da ste nagrabusili.

Ostaćete bez lijekova, pokreće se postupak pred Prekršajnim sudom, a kazna koju vam, zavisno o lijeku, mogu izreći, kreće se od hiljadu (oko 300 KM) do 10.000 kuna (oko 3.000 KM).

Ovih su dana mediji u Bosni i Hercegovini javljali da je jedan sugrađanin platio nekoliko stotina kuna na hrvatskoj granici jer je bez medicinske dokumentacije prenosio Analgin.

BiH i Srbija su destinacije u kojima Hrvati često kupuju jeftinije lijekove. Osobno su traženi skuplji, a u Hrvatskoj se, na primjer Viagra može dobiti samo na liječnički recept, ali se plaća u i to po cijeni od 425 kuna (oko 110 KM) za četiri tablete. Ima i jeftinijih inačica u apotekama, a u BiH i Srbiji se te tablete kupuju znatno jeftinije, i za šezdesetak kuna (oko 15 KM).

U Hrvatskoj Carinskoj upravi navode da je lani zaplijenjeno 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lijekova, najčešće sredstva za erektilnu disfunkciju i benzodiazepina.

U prvih sedam mjeseci ove godine zaplijenili su 18.114 komada lijekova, od čega se 10.893 tableta odnosilo na lijekove koji sadrže narkotike, a 7221 tabletu ostalih lijekova, s tim da su opet to najčešće bila sredstva za erektilnu disfunkciju.

Benzodiazepini su šaroliko društvo lijekova za smirenje, sedativa i liječenje anksioznih poremećaja, među kojima su Xanax, Lekotam, Normabel, Apaurin…

Dopuštene zalihe

– 30 dana: lijekove za mjesec dana liječenja smije se prenositi preko granice uz prepis istorije bolesti ili potvrdu doktora

– 5 dana: za toliko se dana liječenja kod prelaza državne granice smije posjedovati lijek koji sadrži opojnu drogu na temelju medicinske dokumentacije

– 15 dana: za toliko se dana liječenja može imati lijekova koji sadrže opojne droge osobe na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti na temelju medicinske dokumentacije

– 30 dana: za toliko vremena građani koji putuju u države Šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu, a za to im treba potvrda izabranog doktora medicine ili doktora medicine specijalista u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevenciji i izvanbolničkog liječenja ovisnosti o drogama

Mislite li da ćete sve ovo zaobići naručivanjem lijeka iz inostranstva preko interneta, pišite propalo ako poštujete zakon. Jer, to je zabranjeno, čak i kada vam lijek besplatno šalje rodbina iz inozemstva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender