03. 03. 2021.
Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove

Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove

Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove

Nedovoljan broj aktivnih skejtera, nedostatak adekvatnog prostora za izvođenje trikova i nezainteresovanost mladih, najveći su problemi skejt-scene u gradu.

Skejter Vladimir Rađenović, koji se ovim vidom urbane kulture bavi već osam godina, kazao je da u gradu trenutno ima oko deset aktivnih skejtbordera, koji imaju između 20 i 30 godina.

“Ovim vidom zabave bavim se oko osam godina. Prije je bilo dosta više zainteresovanih mladih ljudi za ovu zanimljivu sportsku aktivnost. Iz godine u godinu situacija za skejtere postajala je sve teža”, priča Rađenović.

Dodao je da je u međuvremenu 2012. godine došlo do zatvaranja jedinog skejt-šopa u gradu, gdje su ljubitelji ovog sporta mogli da nabave kvalitetnu opremu, ali i do prestanka rada Udruženja građana “Gola voda”, koje se borilo  za poboljšanje uslova za skejtere u gradu.

Skejteri se sada uglavnom okupljaju na Trgu Krajine iza Robne kuće “Boska”, gdje se jedino u gradu nalazi jako kvalitetna podloga za ovaj vid zabave.

“Ima nas malo. Nove generacije nisu zainteresovane za ovaj vid aktivnosti, zbog čega je banjalučka skejt-scena već godinama u lošem stanju”, kaže Rađenović.

Udruženje građana “Gola voda” još 2012. godine organizovalo je na Trgu Krajine akciju potpisivanja peticije za izgradnju skejt-parka u gradu.

Tom prilikom sakupljen je dovoljan broj potpisa za izgradnju skejt-parka, ali to se nikada nije desilo. U  međuvremenu, Udruženje je zatvoreno, a ljubitelji skejta  nikada nisu dobili svoj park.

Prama Planu kapitalnih investicija grada, u periodu od 2018. do 2020. godine predviđena je izgradnja skejt-parka.

Skejteri smatraju da se njegovom izgradnjom može popularizovati ovaj sport, među građanima, ali i turistima.

“Mnogo manji gradovi u ukruženju imaju betonski skejt-park. Mi nemamo  dovoljno adekvatnog prostora, zbog čega smo na nekim mjestima u gradu samoinicijativno morali sami postavljali nekakve sprave i odlaziti   da vježbamo trikove”, dodao je Rađenović.

Na Facebook stranici Breeze Skateboarding, ljubitelji ovog sporta mogu vidjeti neke od video-klipova banjalučkih skejtbordera.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender