08. 03. 2021.
UKC RS: Stanje povrijeđene u pucnjavi stabilno

UKC RS: Stanje povrijeđene u pucnjavi stabilno

Sutra štrajk upozorenja u UKC RS

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, sutra će održati štrajk upozorenja u holu Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci, potvrdio je predsjednik tog sindikata Miodrag Femić.

Okupljanje radnika i najavljeni polusatni protest biće od 11:00 do 11:30 časova. On dodaje da je u kontroli svih zakonskih normi bila i inspekcija rada, koja je utvrdila da se štrajk može održati – u skladu sa Zakonom o štrajku.

Femić kaže da štrajk nema politički predznak, ali da se ljudi boje priključiti, jer je izborna kampanja. Osnovi zahtjevi su povećanje plate za 25%, vraćanje toplog obroka i regresa, ukidanje Zakona o platama, prenosi N1.

Insistiraće i na potpisivanju kolektivnog ugovora kako bi regulisali kompletnu zdravstvenu struku.

Femić pita zašto doktori specijalisti u FBiH imaju platu 2.208 KM sa toplim obrokom. Ističe da je topli obrok u Republici Srpskoj samo na papiru, te da je osnovna plata doktora specijaliste 1.500 KM.

Sindikat je početkom godine protiv 36 direktora bolnica i domova zdravlja u Republici Srpskoj podnio krivične prijave zbog neplaćanja poreza i doprinosa, za šta su dugovanja na kraju prošle godine premašila 121 milion KM.

Protest koji se najvaljuje za sutra, dešava se samo pet dana prije najavljenog otvaranja novog i rekonstruisanog diijela Univerzitetsko kliničkog centra u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender