13. 08. 2020.
Istraga u Belgiji: Četiri bh. fudbalera povezana sa glavnim osumnjičenim

Istraga u Belgiji: Četiri bh. fudbalera povezana sa glavnim osumnjičenim

Istraga u Belgiji: Četiri bh. fudbalera povezana sa glavnim osumnjičenim

Velika afera glavna je vijest u Belgiji i tamošnji mediji naveliko se bave brojnim hapšenjima i cijelom situacijom tokom koje je zbog navodne umiješanosti u namještanje utakmica uhapšen Ivan Leko, hrvatski trener koji sjedi na klupi tamošnjeg Klub Briž.

Istraga je još uvijek u toku, a tužilaštvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na agente igrača Mogija Bajata i Dejana Veljkovića.

Upravo spomenuti Veljković, kako piše VTM-ov novinar Majkl Amelut, ima jaku poveznicu s Lekom čiji je posrednik bio prilikom njegovog igračkog transfera u Lokeren, a sredio mu je i prvi trenerski posao u OH Leuvenu, piše Jutarnji list.

“Nemamo šta kriti, sve je čisto. Naravno da ćemo sarađivati s istražiteljima i dati im sve tražene informacije. Dokazaćemo da je sve čisto i u redu. Štitićemo našeg trenera Ivana Leku, on nije kriv, izjavio je Bart Verhaeghe, predsjednik Club Briža za belgijski De Tijd.

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a Leko nije jedino poznato ime s ovih prostora koje se s njim povezuje. Tu se tako, između ostalih, navode i Karlo Letica, Ivan Tomečak, Mario Carević te još niz fudbalskih lica s ovih prostora.

Napomenimo i kako belgijski mediji javljaju da je Leko ispitan, dok Bajat i Veljković još uvijek nisu.

Belgijski HLN potrudio se sastaviti podužu listu imena s kojima je Veljković sarađivao:

Mats Rits, Ivan Leko, Hamdi Harbaoui, Besnik Hasi, Brecht Dejaegere, Jakov Filipović, Karlo Letica, Ivan Tomečak, Peter Maes, Sergei Milinković-Savić, Jordan Lukaku, Adam Marušić, Aleksandar Janković, Koen Persoons, Killian Overmeire, Milan Kosanović, Ivan Obradović, Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sofiane Hanni, Marko Mirić, Đorđe Jovanović, Dalibor Veselinović, Milan Jovanović, Aristide Bancé, Jonathan Legear, Mbark Boussoufa, Bojan Jorgačević, Georges Leekens, Zvonko Milojević, Vladan Kujović, Filip Mladenović, Slavoljub Muslin, Joao Carlos, Moussa Maazou, Uroš Delić, Predrag Filipović, Ivan Vukomanović, Jugoslav Lazić, Sulejman Smajić, Miloš Marić, Mijat Marić, Mirsad Bešlija, Mario Carević, Tomislav Mikulić, Đorđe Despotović, Tome Pacovski, Fatos Beqiraj.

Na listi se nalaze četiri bosanskohercegovačka fudbalera, Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sulejman Smajić i Mirsad Bešlija kao i sadašnji fudbaler mostarskog Zrinjskog Dalibor Veselinović.

Dvostruka istraga policije

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužilaštvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bajata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu “L’Eco” i “Le Soir”.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list “L’Echo” su provedene u klubovima Anderlehtu, Brižu, Standardu i Antverpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudija, kod jednog advokata, u računovodstvenoj kancelariji, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih sačesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inostranstvu – u Francuskoj, Luksembugu, na Kipru, u Crnoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

(oslobođenje)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender