01. 06. 2020.
Demografska slika u Srpskoj sve lošija: 1.313 osnovaca manje nego godinu ranije

Demografska slika u Srpskoj sve lošija: 1.313 osnovaca manje nego godinu ranije

Prnjavorski osnovci spasavaju planetu: Na reciklažu poslali 13,5 tona PET ambalaže

Osnovna škola “Branko Ćopić” je na početku davne školske 2012/13. godine počela svakodnevno sakupljati PET ambalažu sa ciljem da kod svojih učenika, ali i građana Prnjavora razvija ekološku svijest i svijest o potrebi očuvanja prirodne i životne sredine.

Iz ove škole ističu da je to jedan od zadataka osnovnog vaspitanja i obrazovanja definisan Zakonom o osnovnom vasitanju i obrazovanju.

Pored razvoja ekološke svijesti ističu da su željeli promovisati ideje održivog razvoja, te da daju primjer zajednici u izgradnji pozitivnih vrijednosti i aktivne brige za budućnost. Ovim činom imali su motivaciju da osvijeste mlade da djeluju u svojoj okolini i da mogu uticati na promjene, da promovišu važnost i prednosti volonterskog rada i društveno-korisnog rada, te da ukažu na važnost i prednosti reciklaže.

-Željeli smo ukazati na štetnost ove plastike i da smanjimo količinu otpada na deponijama- kazali su iz OŠ “Branko Ćopić” i naglasili da su na ovaj način povećana sredstva za materijalne troškove škole.

Iako su u proteklih šest godina prevazišli mnoge poteškoće uspjeli su da na reciklažu pošalju 13,5 tona PET ambalaže što je oko 340 000 flaša.

Time su industriji obezbijedili sekundarnu sirovinu umjesto da prizvode novu plastiku i  smanjili su emitovanje CO2 u atmosferu za 19056.44 kg i uštedjeli električne energije koja je dovoljna da se jedan računar napaja 10 000 dana.

Pored zaštite životne energije obezbijedili su novčana sredstva za:

• nabavku prese za baliranje PET ambalaže koja je smještena u KP „Park“ Prnjavor i na usluzi je svim građanima
• opremanje kabineta informatike u PO Štrpci,
• nabavku tri klima uređaja za učionice
• nabavku LCD televizora za učionicu
• izradu 12 klupa u školskim dvorištima
• pomoć učenicima u odlasku na ekskurziju

-Ponosni smo svaki put kada vidimo da se naši šareni kontejneri pune, kada naši stariji učenici mlađima govore kako da sortiraju otpad i kada od prikupljenog novca možemo našim učenicima obezbijediti bolje školovanje- ponosno saopštavaju iz ove škole.

U proteklih šest godina mnogi pojedinci, firme i ustanove razumjele su nastojanja ovih vrijedih i ekološki osvještenih ljudi, da kod učenika razvija pozitivne vrijednosti savremenih društava.

Prije svega tu je KP „Park“ Prnjavor, Opština Prnjavor, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Fond otvoreno društvo BiH, Radio „Ljubić“, JP „Radio Prnjavor“, KC „Metaleks“, „Mladegs-pak“ i mnogi drugi i OŠ “Branko Ćopić”  im se ovim putem svima od srca zahvaljuje.

Kako se od ovih ljudi itekako može štošta naučiti, oni donose nekoliko ekoloških savjeta za vas:

1. Pomozite nam i više tako što ćete flaše prvo stisnuti pa onda odložiti u naše šarene kontejnere.
2. U kontejnere za PET nemojte bacati smeće.
3. Naučite djecu da ne bacaju smeće gdje mu nije mjesto.
4. Naučite djecu da gase svjetla u prostorijama u kojima ne borave i da zavrnu slavinu dok peru zube i ruke.
5. Naučite djecu da budu skromna tako što ćete im kupovati samo neophodno,
6. Sve što se može zakrpite i popravite.
7. Na putu od kuće do škole grade se prijateljstva. Izbjegavajte dovoženje i odvoženje djece u školu i na treninge ukoliko nije neophodno.
8. Ukoliko imate dvorište iskoristite bio-otpad (travu, lišće, voće, povrće) da prizvedete kompost.
9. Razvrstavajte otpad. U našem gradu postoje kontejneri za staklo, papir i plastiku.

-Nađite vremena i volje da učinite dobro i djeci i sebi i prirodi. Najgore je kada ne učinite ništa zato što možete učiniti malo- za kraj poručuju iz OŠ “Branko Ćopić”.

(mojprnjavor)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender