02. 06. 2020.
Dodik: Mislim da će Putin doći u Banjaluku na otvaranje Rusko-srpskog centra

Dodik: Mislim da će Putin doći u Banjaluku na otvaranje Rusko-srpskog centra

Dodik: Preispitati imenovanje ambasadora

Odmah nakon konstituisanja novog saziva BH predsjedništva, vidjeću ko će predstavljati Srbe u ambasadama širom svijeta. Poručio je novoizabrani srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji najavljuje da će preispitati sva dosadašnja imenovanja ambasadora.

U toku mandata Mladena Ivanića imenovano ih je 16, između ostalog u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Japanu, Njemačkoj, Švajcarsakoj i Velikoj Britaniji. Imenovan je i generalni konzul BiH u Frankfurtu i ambasdor u Savjetu Evrope. Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci najviše se govorilo o imenovanju amabsadora BiH u Sloveniji, gdje je i sama najava izazvala burne rekcije.

Prijedlogom da to bude PDP-ov Slavko Vučurević pozabavili su se i slovenački mediji, a na naslovnoj strani jednog od tamošnjih listova, predstavljen je kao kralj skandala.

U ambasadorske fotelje u poslednjem mandatu, sjeli su Lazar Mirkić, koji je u Srbiji imenovan umjesto Ranka Škrbića, zatim Vinko Radovanović u Crnoj Gori, Branko Dokić u Grckoj, Anđelko Grahovac u Švajcarskoj, Borislav Marić u Japanu, Jelena Rajaković u Izraelu, ali i brojni drugi, koji imaju velike šanse da budu opozvani u narednih nekoliko mjeseci.

“Preispitaćemo mnoge stvari, loša imenovanja ambasadora, sve i jedan će morati da podnese ostavku, istog trenutka kada uđem unutra, a ja ću onda odlučiti na koji način i ko će predstavljati Srbe. Ako neće, OK, naćemo neke druge načine. Ja od toga sigurno odustati neću, a imam četiri godine, a neki nemaju četri godine,” rekao je Dodik.

Amabasadori BiH su bili u centru pažnje i u avgustu ove godine. I to nakon što je utvrđeno da neki od njih ispunjavaju uslove za penziju, tačnije njih osam, ali imena nisu bila dostupna javnosti. Već sada se najviše govori o ambasadoru u Zagrebu, koji će vjerovtano biti opozvan, odmah po dolasku Željka Komšića u Predsjedništvo.

Nakon što je najavio da će tužiti Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta, mediji su se raspisali kako amabasadorica u Hrvatskoj, Renata Paškalj, nije učinila ništa nakon što je počela gradnja mosta na Pelješcu, što bi Komšiću bio dovoljan razlog za opoziv. Imanovana je na prijedlog Dragan Čovića, a ni potez KoŠmića koji bi vodio ka njenom opozivu vjerovatano neće ostati bez reakcija. Osim nje, na prijedlog Čovića, imenovano je još 13 amabasadora.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender