03. 08. 2021.
Milan Petković: Ujedinjena Srpska je budućnost

Milan Petković: Ujedinjena Srpska je budućnost

INTERVJU: Milan Petković poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS

Ujedinjena Srpska se prvi put kandidovala na opštim izborima u BiH i najmladja je stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Povodom završenih izbora i tri osvojena mandata pričali smo sa Milanom Petkovićem novim poslanikom u Narodnoj skupštini i predjsednikom Gradskog odbora Ujedinjene Srpske u Banja Luci.

mojKontakt: Da li ste zadovoljni brojem osvojenih mandata za parlament?

Na ovim izborima dobili smo povjerenje gradjana, i u Narodnoj skupštini RS imaćemo 3 poslanika, a u Parlamentarnoj skupštini BiH jednog poslanika. Smatram da imamo puno pravo da budemo zadovoljni i da se smatramo najvećim osvježenjem ovih izbora, jer smo jedina nova politička stranka koja je ušla u parlament.

mojKontakt: U odnosu na lokalne izbore prije dvije godine kako ocijenjujete rezultate stranke u Banja Luci?

Stranka je ostvarila veoma dobar rezultat u Banja luci, ali smatramo da tu ima jos dosta mjesta za rad i napredovanje. S obzirom da smo dio vladajuce koalicije na nivou grada, očekujem još bolje rezultate u narednom periodu, te priliv novog članstva.

mojKontakt: Dosta mladih političara ove godine osvojilo je poslaničke mandate, da li mislite da dolazi do smjene generacija među političarima?

Istina je da je mnogo mladih kandidata osvojilo poslaničke mandate, i to je veoma dobro za političku scenu u RS. To su bili i pozicioni i opozicioni kandidati i oni će sigurno donijeti novu energiju, te radi toga očekujem žustre rasprave na sjednicama Parlamenta. Medjutim, ne može se reći da je došlo do smjene generacije, jer pretpostavljam da će i dalje sve ključne funkcije zauzeti stari kadrovi. Tu smjenu očekujem tek za 4 godine, i radujem joj se.

mojKontakt: Opozicija najavljuje blokiranje parlamenta ne ulaskom u skupštinu, koliko se to može odraziti na rad skupštine ako do toga dođe i da li je to odgovorno prema glasačima koji su izabrali svoje predstavnike u Narodnoj skupštini?

U ovom trenutku se ne može sa sigurnošću govoriti ko je to opozicija, jer vidimo da pojedini poslanici iznose lične stavove mimo zvaničnih stavova stranaka kojima pripadaju. Kada pred nekoga postavite neki zadatak ili ultimatum, onda prvo morata da vidite da li je on taj koji rješava taj problem. Smatram da je nerealno od Narodne skupštine RS traziti da sprovodi krivičnu istragu ili da donosi upravne akte. Ovdje se radi ili o pravnom neznanju ili sakupljanju političkih poena. Ne želim da vjerujem da se to radi po nalogu nekih stranih centara moci.

mojKontakt: Plan rada stranke u narednom periodu kao i lični plan?

Stranka za početak mora da analizira rezultate izbora, da vidimo gdje smo to ostvarili dobre, a gdje loše rezultate. Očekujem da će predsjednik raspustiti pojedine gradske i opštinske odbore, te da će doci do odredjenih kadrovskih promjena u samoj stranci, sto je normalan proces nakon izbora. Ja lično cu prihvatiti poslanički mandat, s tim da neću biti profesionalni poslanik, jer planiram da nastavim da radim kao advokat u svojoj advokatskoj kancelariji u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender