15. 06. 2021.
Bećković: Izgleda da najveći srpski lingvisti nisu znali kojim jezikom govore

Bećković: Izgleda da najveći srpski lingvisti nisu znali kojim jezikom govore

Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Crnogorska policija potvrdila je da je donijela rješenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

“Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću”, saopšteno je podgoričkom “Danu” iz Granične policije.

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, “ni slučajno” ne smiju da uđu u zemlju, jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, “opasnost po sigurnost države”.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, prenio je “Dan”.

Podgorički informativni portal “IN4S” je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori.

Iako se i o tome spekulisalo, “IN4S” saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

“Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovdje, druge liste nema”, kazao je tada Marković.

Prema gledištima portala “IN4S”, indikativno je da Crna Gora sastavlja “crnu listu” nepoželjnih Srba, dok se “širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku”.

“Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u tekstu.

Bećković: Zvuči mi neverovatno

Akademik Matija Bećković, za koga je prema pisanju podgoričkog “Dana”, Uprava granične policije Crne Gore donijela rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore, kazao je da nije dobio rješenje o zabrani ulaska.

On je rekao da mu povodom eventualne zabrane “sve zvuči neverovatno”.

“Zvuči mi to neverovatno, ne znam da li da čekam da tu odluku i zvanično dobijem”, izjavio je Bećković portalu Fos Media u Crnoj Gori.

On je upitao da li policija ima pravo to da uradi ističući u šaljivom tonu:

“Malo su me preduhitrili jer sam ja mislio da kad umrem, da živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog”.

Uprava policije Crne Gore se, prema istim navodima, još nije zvanično oglasila ovim povodom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender