26. 09. 2022.
Sjećate li se kada ste zadnji put vidjeli cirkus?

Sjećate li se kada ste zadnji put vidjeli cirkus?

Sjećate li se kada ste zadnji put vidjeli cirkus?

Cirkuska atrakcija ponovo je u vašem gradu, dođite i uživajte u akrobacijama, pogledajte egzotične životinje, lavove, slonove, kamile, žirafe i nasmijte se uz naše sjajne klovnove. Ovako su otprilike zvučale reklame i najave za cirkuske predstave koje su nas zabavljale dugi niz godina gostujući u našim većim ali i manjim mjestima.

Često bi i neki klovn sa dobošom prošao kroz grad pozivajući nas na spektakl. Kada ste zadnji put čuli ovu najavu ili vidjeli veliki okrugli ili ovalni šator na nekoj livadi u gradu, kamione sa životinjama i osjetili poznat miris koji se širio u neposrednoj blizini?

Dugo cirkusa više nema, nema ni klovnova, akrobata, nema ni slonova, kamila, majmuna, lavova, tigrova, medvjeda i drugih životinja….

Prvi moderni cirkus osnovao je Filip Estli u Engleskoj 1768. godine. U Londonu je podigao zgradu sa kružnim prostorom za izvođače i velikim brojem sjedišta. U predstavama su se mogli vidjeti jahači, akrobate, klovnovi i igrači na konopcu. Tu su zamisao prihvatili i mnogi drugi ljudi, pa je tako cirkus postao omiljena zabava u celom svijetu.

U Rusiji je 1919. cirkus nacionalizovan, a 1927. je otvoren Državni univerzitet za cirkusne i raznovrsnost umjetnosti, poznat po popularnim imenom Moskovska cirkuska škola. Kada je 1950. moskovski državni cirkus počeo obilaziti svijet, njegovi nastupi su nadmašili sva dotadšnja izvođenja kako u složenosti, tako i u originalnosti.

Danas najbolji i najtraženiji cirkusi na svijetu su kanadski Cirque du Soleil i francuski Cirque d’hiver i Cirque d’ été.

Cirkusi sa životinjama u BiH, Grčkoj i Kipru zabranjeni su u potpunosti, dok u Hrvatskoj, Sloveniji i Nemačkoj u cirkusima nije dozvoljeno koristiti samo divlje životinje.  U Španiji je cirkuse sa divljim životinjama zabranjeno organizovati samo u nekim gradovima.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjuje držanje životinja u cirkusima, kao i cirkuske izvedbe sa životinjama još od 2009. godine.

U Srbiji trenutno postoji jedan preostali cirkus pod imenom Corona koji postoji od 17. vieka i za to vreme je obišao čitavu staru državu nastupajići čak i na dvorovima.  Vlasnika cirkusa gospodin Milan Sliva je sedma generacija porodice koja se ovde doselila iz Poljske. U 90 minuta dugom šou možete videti artiste iz Ukrajne, Poljske, Bugarske, Rumunije i Mađarske koji svojim veštinama na trapezu kao i na zemlji ostavljaju bez daha dok vas klovnovi nasmijavaju.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender