28. 11. 2021.
Pet zahtjeva za Kosovo: Peticija Srba iz SAD koja će završiti na Trampovom stolu

Pet zahtjeva za Kosovo: Peticija Srba iz SAD koja će završiti na Trampovom stolu

Pet zahtjeva za Kosovo: Peticija Srba iz SAD koja će završiti na Trampovom stolu

Zajednica Srba u Americi pokrenula je peticiju u kojoj traži od američkog predsjednika Trampa i Kongresa Sjedinjenih Država da zaustave progon hrišćana na Kosovu, da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

U peticiji koja je namijenjena Trampu, potpredsjedniku SAD Majklu Pensu i članovima Kongresa, Srbi podsjećaju da je režim Hašima Tačija očistio dvije trećine predratnog srpskog stanovništva iz svojih domova u srpskoj pokrajini, da je samo iz Prištine tokom divljeg albanskog pogroma otjerano 40 hiljada Srba i da se progon nastavio do danas.

Srbi podsećaju da je Tramp nedavno potpisao zakon koji je odobrio pomoć hrišćanima progonjenim u Iraku i Siriji.

Srpski hrišćani na Kosovu treba da imaju pravo na istu zaštitu, zato pozivamo predsjednika Trampa i Kongres Sjedinjenih Država da preduzmu sljedeće korake:

– Da odmah povuku podršku ilegalnoj vojsci Hašima Tačija stvorenu kršenjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija

– Da izdaju rezoluciju kojom se osuđuje progon srpskih hrišćana, Jevreja, Roma i drugih manjina od strane brutalnog režima Hašima Tačija

– Da ponude podršku i pomoć progonjenim manjinama u regionu

– Zahtjevaju zasjedanja Senata povodom uticaja i troškova destabilizacije spoljne politike SAD na Srbiju i njenu pokrajinu Kosovo

– Da podstaknu predsjednika Trampa da ukloni sve diplomate Stejt departmenta na Kosovu i zameni ih novim, imenovanim od administracije sadašnjeg predsednika”.

Srbi obavještavaju američkog predsjednika i Kongres i o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, o naoružanim albanskim policajcima koji su konfiskovali i javno spalili robu iz Srbije na koju je uvedena tarifa od 100 odsto.

“Sve ovo je napor režima Hašima Tačija da iskoreni srpske hrišćane i druge autohtone nacionalne manjine na Kosovu, uključujući i Jevreje i Rome”, stoji u peticiji.

Srbi takođe podsjećaju da je Savjet Evrope identifikovao Tačija kao šefa albanskog kriminalnog kartela koji se bavi trgovinom heroinom i oružjem, te da je prema navodima Karle del Ponte, bivšeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda, odgovoran za vađenje i trgovinu organa 300 hrišćanskih Srba i pripadnika drugih nealbanskih manjina.

“Albanski lideri u Prištini otvoreno iskazuju svoju vjernost susjednoj Albaniji i efikasno uklanjaju granicu između Srbije i Albanije. Albanski lideri su izrazili svoju namjeru da stvore etnički čistu, veću Albaniju. Albanci na Kosovu imaju jednu od najviših stopa učešća u DAEŠ-u na Balkanu. Mnogobrojne planove za terorističke napade u Evropi i protiv Amerike pripremali su Albanci na Kosovu”, upozorava srpska zajednica u Americi.

U peticiji stoji i da je srpski narod bio dugogodišnji saveznik Sjedinjenih Država, da su se Srbi borili zajedno sa Amerikancima u oba svjetska rata.

Uz podsjećanje da se srpski narod danas suočava sa progonom sličnim onom u osmansko doba, američki Srbi poručuju Trampu, Pensu i Kongresu da je Kosovo kolijevka srpske civilizacije, ono što je Jerusalim za Jevreje, da je identitet srpskog naroda neodvojiv od srpske pokrajine Kosovo i Metohija.

Na kraju pisma stoji da su se Evropska unija i NATO suprotstavili stvaranju albanske vojske u srpskoj pokrajini, ali i da u Sjedinjenim Državama ima više od milion američkih Srba koji uglavnom žive u državama koje nisu jasno stranački opredijeljene.

“Ako Sjedinjene Države nastave sa katastrofalnim i neuspješnim politikama bivših administracija, stabilnost Balkana će biti ugrožena, a Evropa će biti u opasnosti od rata. Molimo vas, učinite nešto da zaustavite ovu nepravdu, pre nego što bude prekasno”, stoji na kraju peticije koju potpisuju Srbi koji žive u SAD, ali i širom svijeta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender